X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Nieuw onderzoek bewijst: minder bijwerkingen dankzij DNA-test

farmacogenetica medicatie op maat in the lancet

Een nieuwe studie, gepubliceerd in The Lancet, bewijst onomstotelijk dat medicatie op maat, op basis van DNA, leidt tot minder bijwerkingen.

In deze studie werden 50 varianten op 12 genen in kaart gebracht. Deze genen* bevatten de code om bepaalde enzymen en transporteiwitten te maken. Deze zijn belangrijk in de verwerking van medicijnen. Bepaalde genetische variaties leiden tot een verhoogde of verlaagde activiteit van een enzym. Dit is van invloed op de dosis of keuze van een medicijn. Richtlijnen voor dosisadviezen zijn opgesteld door de DPWG (Dutch Pharmacogenetics Working Group).

*CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP3A5, DPYD, F5, HLA-B, SLCO1B1, TPMT, UGT1A1, VKORC1

DNA versus medicatie

6944 mensen uit zeven verschillende landen deden mee aan de studie. De ene helft werd normaal behandeld en de andere helft kreeg vóór de behandeling een DNA-test.

Uit het onderzoek blijkt dat een DNA-test voor de medicijnbehandeling zeer effectief is in het voorkomen van bijwerkingen. In de eerste groep trad bij 28,6% van de mensen klinisch relevante bijwerkingen op. In de groep met een DNA-paspoort was dit maar 21,5%. Dat is een indrukwekkende afname van 30%.

Een interessant detail is dat bij 93,5% van de deelnemers één of meerdere varianten aanwezig waren die, bij voorschrijven van een bepaald geneesmiddel, zouden leiden tot een dosisadvies. Afwijkingen bij medicijngebruik zijn dus meer regel dan uitzondering.

 

30 procent

farmacogenetisch paspoort iGene

Farma-pakket van iGene

iGene biedt sinds 2019 een farmacogenetisch paspoort aan. Hierin worden, naast de 12 genen uit bovengenoemde studie, ook nog een aantal andere enzymen in kaart gebracht. 

Met de DNA-test iGene FARMA is het mogelijk om preventief in kaart te brengen op welke medicijnen jij waarschijnlijk afwijkend reageert. In je persoonlijke farmaco-profiel zie je bovendien welke enzymen hierbij een rol spelen. 

Kortom: een uitgebreid farmacogenetisch paspoort. Daarmee kan een arts of apotheker voor jou meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen, op basis van de laatste farmacogenetische kennis.

BESTEL DIRECT

youtube-preview
Het NOS bericht van 3 februari 2023 over het onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet over medicatie op maat.

Wat is 'farmacogenetica'?

Farmacogenetica is het vakgebied waarin onderzoek wordt gedaan naar de invloed van genetische variaties in relatie tot de reactie van een individu op een medicijnen. Genetische variaties, die van nature voorkomen, kunnen ertoe leiden dat medicijnen langzamer of sneller worden verwerkt dan gemiddeld. Dit heeft niet alleen invloed op de effectiviteit van de medicatie, maar kan ook van invloed zijn op de mate en ernst van bijwerkingen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu