X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

CYP2C19 / CYP2D6 en TCA's

De enzymen CYP2C19 en CYP2D6 spelen een belangrijke rol bij de omzetting van tricyclische antidepressiemiddelen (TCA’s). Deze middelen worden voorgeschreven bij depressiviteit en angststoornissen. Door de relatief geringe concentratie van het enzym CYP2D6 in de lever, leidt een verminderde activiteit van dit enzym al snel tot afwijkingen in de omzetting van TCA’s. Voor het CYP2C19-enzym ligt dit minder gevoelig. De dosering van sommige TCA’s wordt dan ook bepaald op basis van de activiteit van het CYP2D6-enzym. Echter, bij de dosering van imipramine, clomipramine, amitriptyline en doxepine, wordt ook de activiteit van het CYP2C19-enzym betrokken.

Clomipramine en de enzymen CYP2C19 en CYP2D6

Clomipramine wordt in belangrijke mate verwerkt door de enzymen CYP2C19 en CYP2D6.

In eerste instantie wordt clomipramine omgezet (gedemethyleerd) door het enzym CYP2C19 naar een andere actieve stof. Bij deze stap zijn, in mindere mate, ook de enzymen CYP1A2 en CYP3A4 betrokken. Na deze activatie-stap volgt een verdere omzetting (hydroxylering) door het enzym CYP2D6 tot minder actieve componenten.

Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van de betrokken enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van clomipramine van persoon tot persoon kan verschillen. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met clomipramine.

Meer lezen over Clomipramine »

Imipramine en de enzymen CYP2C19 en CYP2D6

Imipramine wordt in belangrijke mate verwerkt door de enzymen CYP2C19 en CYP2D6.

In eerste instantie wordt imipramine omgezet (gedemethyleerd) door het enzym CYP2C19 tot een andere actieve stof. Bij deze stap zijn, in mindere mate, ook de enzymen CYP1A2 en CYP3A4 betrokken. Na deze activatie-stap volgt een verdere omzetting (hydroxylering) door het enzym CYP2D6 tot minder actieve componenten.

Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van de betrokken enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van imipramine van persoon tot persoon kan verschillen. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met imipramine.

Meer lezen over Imipramine »

Genetische aanleg
De individuele kans op een succesvolle behandeling met de tricyclische antidepressiva imipramine, clomipramine, amitriptyline en doxepine, kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het CYP2C19-gen en het CYP2D6-gen kunnen zorgen voor een afwijkende enzymactiviteit.
Aangezien antidepressiva nauwkeurig moeten worden gedoseerd, kan het belangrijk zijn om te weten welk genotype je hebt.
Bij het vaststellen van een genotype worden verschillen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk CYP2C19-genotype is CYP2C19*1/*3.