X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

VKORC1 / CYP2C9 en bloedverdunners

Het enzym VKORC1 (voluit: Vitamine K epoxide reductase complex 1) is betrokken bij de activatie van vitamine K; een vitamine die op zijn beurt betrokken is bij de bloedstolling.
Een tekort aan vitamine K kan sommige stollingsprocessen belemmeren, waardoor bloedingen kunnen optreden. Dit mechanisme wordt gecontroleerd gebruikt bij het voorkómen van trombose: door remming van het enzym VKORC1, met behulp van bloedverdunners, ontstaan er minder snel bloedstolsels in de bloedvaten.
Het enzym CYP2C9 (voluit: Cytochroom P450 2C9) is betrokken bij de omzetting van verschillende geneesmiddelen, waaronder coumarine-achtige bloedverdunners. Een afwijkend CYP2C9-metabolisme kan de beschikbaarheid van deze middelen beïnvloeden, en daarmee ook de bloedstolling.

Acenocoumarol en de enzymen VKORC1 en CYP2C9

Acenocoumarol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door de enzymen VKORC1 en CYP2C9. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van deze enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van acenocoumarol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot de effectiviteit van de behandeling, het aanpassen van de dosering of voor een frequentere controle door de trombosedienst.

Meer lezen over Acenocoumarol »

Fenprocoumon en de enzymen VKORC1 en CYP2C9

Fenprocoumon wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door de enzymen VKORC1 en CYP2C9. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van deze enzymen behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van fenprocoumon van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot de effectiviteit van de behandeling, het aanpassen van de dosering of voor een frequentere controle door de trombosedienst.

Meer lezen over Fenprocoumon »

Genetische aanleg
De individuele kans op bijwerkingen bij de behandeling met de coumarine-achtige bloedverdunners acenocoumarol, fenprocoumon en warfarine kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het VKORC1-gen en het CYP2C9-gen kunnen zorgen voor een lagere enzymactiviteit. Aangezien antistollingsmiddelen nauwkeurig moeten worden gedoseerd, kan het belangrijk zijn om te weten welk genotype je hebt.
Bij het vaststellen van een genotype worden verschillen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer.
Mensen met een VKORC1*2 allel hebben een verlaagde enzymactiviteit en daardoor een verhoogde gevoeligheid voor coumarine-achtige bloedverdunners. Bij het VKORC1*2/*2 genotype is de enzymactiviteit sterker verlaagd dan bij VKORC*1/*2. Genotype VKORC1*2/*2 komt bij ongeveer 15% van de Europese bevolking voor; VKORC1*1/*2 bij ongeveer 45%.
Ook het CYP2C9-enzym heeft invloed op de afbraak van coumarine-achtige bloedverdunners. Mensen met een afwijkend CYP2C9 genotype (*2 en *3) hebben een verlaagde enzymactiviteit, en daardoor een verhoogde gevoeligheid. Ongeveer 35% van de Europese bevolking heeft zo’n afwijkende variant.

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.