X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

DNA-test online

DNA-test online

Wil je een DNA-test doen? Bij iGene bestel je eenvoudig een DNA-test online. Je krijgt dan een DNA afnamekit thuisgestuurd. De DNA-afname doe je dus niet online, maar thuis.

Met de thuisgestuurde DNA-kit kun je zelf de DNA-afname doen door speeksel te verzamelen. Daarna wordt jouw DNA geanalyseerd in een universitair medisch genetisch onderzoekslaboratorium. Na ongeveer 4 tot 6 weken is jouw iGene Paspoort klaar. Je kunt de resultaten raadplegen met de iGene app of downloaden als PDF-rapport. 

Wil je meer weten over hoe DNA precies werkt? Lees het hier

de iGene DNA-test

Waarom een DNA-test?

Een DNA-test is interessant om inzicht te krijgen in bepaalde informatie over jezelf. Er zijn verschillende redenen om een DNA-test te doen.

Persoonlijke kenmerken

Met een DNA-test kunnen persoonlijke kenmerken onderzocht worden, zoals: intoleranties voor o.a. gluten en lactose, kans op rood haar en aanleg voor extra krachtige snelle spiervezels. Maar ook gevoeligheden voor bijvoorbeeld stress, alcohol of cafeïne.
Lees hier meer over de iGene Basic-test.

Medicijngevoeligheid

Een DNA-test kan ook in preventief opzicht inzicht geven in verschillende gezondheidsaspecten. Neem bijvoorbeeld medicijngevoeligheid. Ruim 95 % van de mensen heeft één of meerdere genetische varianten waardoor ze overgevoelig kunnen reageren op bepaalde geneesmiddelen.

In deze gevallen is een aangepaste dosering of ander medicijn nodig om minder last te krijgen van bijwerkingen. Toch wordt dit vaak pas achterhaald als de medicatie al is toegeschreven en er vervelende bijwerkingen zijn opgetreden. Dankzij een DNA-test kun je vooraf inzicht krijgen in de medicijnen waar je gevoelig voor bent, zodat je arts of apotheek de dosering kan aanpassen op basis van jouw genetische gevoeligheid.
Lees hier meer over onze iGene Farma-test.

Aandoeningen en preventie

Naast persoonlijke kenmerken en medicijngevoeligheid, kun je ook informatie krijgen over aandoeningen waar je genetisch gezien een verhoogde kans op hebt. Je ontvangt alleen informatie over aandoeningen waarbij het in preventief opzicht zinvol is om iets te weten over je eigen aanleg. Bijvoorbeeld omdat je met leefstijlaanpassingen, of door alert te zijn in vroegopsporing, zelf een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen ervan.

Blijkt dat je genetische aanleg hebt voor een bepaalde aandoening? Dan ontvang je gerichte preventie-informatie. Je ziet meteen op welke fronten voor jou de meeste winst te behalen valt, zodat je makkelijk prioriteiten kunt stellen. 
Lees hier meer over de iGene Health test

De uitslag van jouw DNA-test online in de iGene app

In de iGene app vind je alle resultaten en informatie van jouw DNA-test online. Aan jouw profiel in de iGene app zijn geen persoonlijke gegevens gekoppeld. Lees hier meer over hoe iGene jouw anonimiteit en privacy waarborgt.

Het voordeel om de uitslag van je DNA-test online via de iGene app te hebben, is dat je altijd up to date bent van de nieuwste informatie en laatste wetenschappelijke inzichten omtrent DNA en genetische aanleg. Wanneer er in de toekomst nieuw onderzoek gepubliceerd wordt over bepaalde persoonlijke eigenschappen, andere medicijnen en/of aandoeningen, dan wordt de iGene app geüpdatet en ontvang je een berichtje over de nieuwe informatie.

iGene Health app

 • Basic

  Persoonlijke kenmerken

  Veel ligt in je DNA vast. Je gevoeligheid voor cafeïne bijvoorbeeld, je aanleg voor het proeven van bittere smaken en je gevoeligheid voor pijn en stress.

  Meer over Basic
 • Farma

  Medicijngevoeligheid

  Ontdek hoe het zit met jouw gevoeligheid voor tientallen medicijnen. Bekijk het praktische farmaco-profiel, dat je makkelijk kunt delen met je huisarts of apotheker.

  Meer over Farma
 • meest gekozen

  Health

  Gezondheid

  Inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende aandoeningen. Ontvang relevante preventie-informatie en word geholpen met leefstijlprioriteiten.

  Meer over Health

Is een DNA-test iets voor jou?

Benieuwd of een DNA-test online wat voor jou is en wat jij er uit kunt halen? Bepaalde factoren zijn van belang om te bepalen of een DNA-test de moeite waard is.

Daarom hebben we een quickscan: een korte vragenlijst om te bepalen of je wel of geen DNA-test zou moeten doen en welke test bij jou past.

 

DNA-test quickcheck

Wil je meer weten over DNA-tests en wat je er mee kunt? 

Bekijk dan onze blogs

Meestgestelde vragen over DNA-test

Hoe betrouwbaar is een DNA-test?
Voor betrouwbare uitkomsten van een DNA-test zijn twee aspecten belangrijk: de kwaliteit van de DNA-analyse en de wetenschappelijke onderbouwing van de data-analyse. 

De DNA-analyse vindt plaats in een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoekslaboratorium in Nederland. Het is een volledig geautomatiseerd proces met hoogwaardige analyseapparatuur. Er worden strenge kwaliteitscriteria gesteld en verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Vervolgens worden de DNA-resultaten, de zogenoemde genotypes, vertaald naar leesbare uitslagen door middel van de data-analyse. Voor de data-analyse zijn talloze wetenschappelijke publicaties verzameld en beoordeeld in de database van iGene. Op deze manier worden er alleen verbanden getrokken waarover een wetenschappelijke consensus bestaat.

Wat kost een DNA-test?
Bij iGene kun je een DNA-test doen vanaf € 129,-. Je ontvangt dan alleen informatie over je persoonlijke kenmerken. Wil je ook informatie over medicijngevoeligheid? Dan kost de test € 209,-. Wil je daarnaast ook informatie over welke aanleg voor ziektes je hebt en preventie-advies hierbij? Dan betaal je € 249,- 

Hoe snel kun je een DNA-test doen?
Wanneer je een DNA-test bij ons bestelt, ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket thuis. Nadat je dit met jouw speeksel naar ons hebt teruggestuurd, wordt het geanalyseerd in het laboratorium. Het kan dan 4 tot 6 weken duren voordat je de uitslag hebt. 

Hoe zit het met de privacy van mijn DNA gegevens?
Bij iGene worden de persoonsgegevens en DNA-gegevens in het hele traject strikt gescheiden verwerkt. Ze kunnen technisch gezien simpelweg niet aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen ze ook niet gebruikt of misbruikt worden door derden. Zelfs niet in het geval van een hack of lek. Alleen jij hebt een unieke code die het mogelijk maakt om informatie op basis van DNA- gegevens toegankelijk te maken op jouw smartphone. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Kijk dan op deze pagina over privacy

 
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu