X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Clopidogrel

Clopidogrel is een antistollingsmiddel dat behoort tot de zogeheten bloedplaatjesaggregatieremmers. Deze middelen zorgen ervoor dat bloedplaatjes minder makkelijk samenklonteren, waardoor de kans op vorming van bloedstolsels (trombose) wordt verminderd. Clopidogrel wordt voorgeschreven na een hartinfarct, na een beroerte of bij angina pectoris (hartkramp), maar ook na een dotteroperatie of plaatsing van een stent.

Clopidogrel en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee clopidogrel in je lichaam wordt geactiveerd tot een werkzaam bestanddeel, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van clopidogrel deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Clopidogrel en het enzym CYP2C19

Clopidogrel is een middel dat in het lichaam eerst omgezet moet worden in een werkzaam bestanddeel. Het enzym CYP2C19 speelt hierin een belangrijke rol.

Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym echter behoorlijk variëren, waardoor ook de beschikbaarheid van het werkzame bestanddeel van clopidogrel van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn om te kiezen voor een ander antistollingsmiddel.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »
logo iGene

© Copyright 2020 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu