X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer die behoort tot de zogeheten protonpompremmers. Het middel vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Behalve tegen brandend maagzuur wordt omeprazol ook gebruikt bij maag- en darmzweren. En verder om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan bij gebruik van medicijnen die je maag kunnen beschadigen.

Omeprazole en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee omeprazol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van omeprazol deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Omeprazol en het enzym CYP2C19

Omeprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van omeprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met omeprazol.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »