X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Tegenlicht uitzending: Mijn DNA

Op zondag 30 augustus om 22:05 kon je op NPO2 kijken naar een zeer persoonlijke aflevering van Tegenlicht waarin Roland Duong op zoek gaat naar erfelijke eigenschappen die in zijn DNA vastgelegd kunnen zitten. Wat is ‘nurture’ en wat is ‘nature’? En is zijn DNA wel veilig bij de grote techbedrijven?

Baas over eigen DNA

Tegenlicht: iGene over DNA gegevens & privacy.
Bij een Amerikaanse DNA-tests zoals 23andme geef je je DNA uit handen voor commercieel gebruik. iGene kiest er voor om je zelf eigenaar te laten blijven van de genetische data.

Bekijk de hele aflevering hier.

Medicijngevoeligheid

Tegenlicht: iGene over DNA & medicijngevoeligheid.
Mensen krijgen vaak onterecht standaard een gemiddelde dosering van een medicijn. Dankzij het medicijn-rapport van iGene kun je zien of jij een hogere dosering nodig hebt voor effectiviteit of een lagere dosering om bijwerkingen te voorkomen.

Bekijk de hele aflevering hier.

Privacy

Roland laat zijn DNA testen door iGene. Het grote verschil van iGene ten opzichte van de grote techbedrijven als 23andMe en Ancestry.com is dat de DNA data van iGene op Nederlandse servers staat en de DNA-data niet gekoppeld is aan persoonsgegevens. De DNA-gegevens bevatten geen NAW-gegevens, maar enkel een unieke code die alleen de gebruiker heeft. iGene zelf kan dus niet herleiden van wie de DNA-data is.

Lees meer over DNA en privacy.

Baas over eigen DNA

Bedrijven als 23andMe en Ancestry.com hebben er voor gekozen DNA-informatie commercieel in te zetten. Het grootste nadeel is dat een eventueel lek grote gevolgen kan hebben. Eenmaal gelekte DNA, gekoppeld aan een naam en adres, is nooit meer te veranderen zoals dat bij een wachtwoord wel kan. 

Omdat het Nederlandse iGene inziet hoe belangrijk privacy is en blijft, heeft het er voor gekozen geen ‘Big Data’ bedrijf te worden door DNA als handelsproduct in te zetten, maar de klant ook daadwerkelijk eigenaar te laten zijn van zijn of haar eigen DNA gegevens.

"Waar vind ik een partij aan wie ik mijn DNA durf toe te vertrouwen?"

Waarom liet journalist en programmamaker Roland Duong zijn DNA bij iGene testen? Bekijk de aflevering ‘Mijn DNA’ van VPRO Tegenlicht.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu