X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Hangt de effectiviteit van een dieet af van je genen? Onderzoek suggereert van wel…

Hangt de effectiviteit van een dieet af van je genen? Onderzoek suggereert van wel…

Het meeste van onze kennis over gezond en ongezond eten, komt voort uit epidemiologisch onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar welke diëten gemiddeld genomen gezond zijn. Er wordt echter geen rekening gehouden met individuele verschillen tussen mensen.

Ondertussen zie je dat diëten niet altijd bij iedereen werken. Populaire diëten slaan bij sommige mensen beter aan dan bij andere. Hoe komt dit?

Onlangs hebben wetenschappers in de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar de effectiviteit van vier populaire diëten voor het verminderen van metabole aandoeningen zoals obesitas en diabetes. Dit hebben ze onderzocht bij muizengroepen die qua genetische achtergrond van elkaar verschilden. De muizen gingen zes weken op een Amerikaans, Mediterraans, Japans of ketogeen (koolhydraatarm) dieet. Vervolgens werden de gezondheidseffecten van het Mediterraanse, Japanse of ketogene dieet vergeleken met die van het Amerikaanse dieet.

Uit het onderzoek bleek dat de effectiviteit van de verschillende diëten per muizengroep verschilde.  In alle groepen versnelde het koolhydraatarme dieet het metabolisme, maar de mate waarin was genetisch afhankelijk. Er was geen dieet dat voor alle groepen het gezondst was. In plaats daarvan bleek dat de verschillende muizengroepen allemaal voordeel hadden van een ander dieet. Voor één groep was het ketogene dieet het gezondst. Twee andere groepen hadden het meeste baat bij het Japanse dieet. Bij de laatste groep verbeterde zowel het ketogene dieet als het Japanse dieet de gezondheid.

De gezondheidseffecten van vier populaire diëten bleken dus sterk af te hangen van de genetische achtergrond van de muizen. Als dit ook voor mensen opgaat, betekent dit dat persoonlijke, op DNA gebaseerde dieetadviezen voor betere gezondheidsresultaten zullen zorgen dan de traditionele gedachte dat hetzelfde dieet voor iedereen even gezond is.

Er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden voordat ook bij ons exact bepaald kan worden welk dieet het best werkt op basis van onze genen. Zodra er ook bij mensen specifieke genen gevonden worden die invloed hebben op de effecten van verschillende diëten, zal iGene deze informatie kunnen gebruiken om persoonlijk dieetadvies op basis van je genen te geven.

1) Barrington, William T., et al. "Improving metabolic health through precision dietetics in mice." Genetics 208.1 (2018): 399-417.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu