X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Wat kost een DNA-test?

Wat kost een DNA-test?

Het antwoord op de vraag ‘Wat kost een DNA-test?' hangt af van het type DNA-test dat je bestelt. Zo zijn er DNA-tests die zich richten op verwantschap, DNA-tests die zich richten op afkomst en DNA-tests die zich richten op gezondheid.

In de regel is een test die zich richt op afkomst goedkoper dan een DNA-test die zich richt op verwantschap of gezondheid.

Wat kost een DNA-test 

Overweeg je een DNA-test aan te schaffen die zich richt op gezondheid? Dan ontvang je informatie over jouw persoonlijke risico op bepaalde erfelijke aandoeningen, op basis van jouw genen. Sommige DNA-gezondheidstests geven in aanvulling daarop ook nog informatie over een gezonde leefstijl, ook weer op basis van jouw genen. De prijzen van een DNA-test gericht op gezondheid variëren per aanbieder, maar kunnen oplopen tot € 1.035.

Bij iGene kost een DNA-test die informatie geeft over je risico op aandoeningen nu €249 (de prijs zonder introductiekorting is €289). Voor dit bedrag ontvang je niet alleen informatie over jouw individuele aanleg voor verschillende erfelijke aandoeningen, maar ontvang je ook gepersonaliseerde leefstijladviezen waarmee je de kans hierop kunt verkleinen. Daarnaast is bij het iGene Paspoort ook een zogeheten farmacogenetisch paspoort inbegrepen, met informatie over je gevoeligheid voor medicijnen.

Een voordeel van een DNA-test die zich richt op gezondheid, is dat je de resultaten kunt aangrijpen voor gedragsverandering gericht op preventie. Veel mensen zien zo’n DNA-test hierdoor als een investering om langer gezond te blijven en hoge zorgkosten te voorkomen.

Wil je liever niet weten wat jouw aanleg is voor erfelijke aandoeningen, maar ben je wel geïnteresseerd in je medicijngevoeligheid en informatie over persoonlijke kenmerken? Dan kost een DNA-test je €209. De DNA-test is zelfs al vanaf €129 te krijgen als je alleen informatie wil over persoonlijke kenmerken en vooral geïnteresseerd bent in je ruwe data. 

Twijfel je nog over de aanschaf van een DNA-kit? Bij iGene kun je nu ook gratis een demo downloaden om na te gaan of een DNA-test iets voor jou is. 

Wat kost een DNA-test gezondheid vaderschap 

Wat kost een DNA-test gericht op verwantschap?

De bekendste variant van een DNA-test die zich richt op verwantschapsanalyse, is de vaderschapstest. Met een vaderschapstest kan worden vastgesteld of iemand de vader van een kind is.

Naast de vaderschapstest bestaan er ook de minder bekende moederschapstesten, broer-zustesten, grootoudertesten en zelfs prenatale vaderschapstesten. Bij het aanvragen van een verwantschapstest kun je vaak aangeven of de test alleen bedoeld is voor je eigen gemoedsrust, of dat de testuitslag voor gerechtelijke erkenning van het verwantschap moet (kunnen) zorgen.

In Nederland kun je een vaderschapstest krijgen vanaf ongeveer € 185, maar dit bedrag loopt al snel op als je er gerechtelijke erkenning bij wilt. Een prenatale vaderschapstest kan wel € 1.249 kosten. Andere verwantschapstesten zitten qua kosten meestal tussen deze twee bedragen in.

Wat kost een DNA-test gericht op afkomst?

Met een DNA-test die zich richt op afkomst, kun je een indicatie krijgen van de regio waar je voorouders (waarschijnlijk) vandaan komen. Dit type DNA-test is doorgaans goedkoper dan de andere tests. Meestal kost zo’n DNA-test tussen de  €50 en de €200. Maar let op: soms komen hier ook nog abonnementskosten bij, die kunnen variëren van €80 tot wel €350 per jaar. 

Wat kost een DNA-test afkomst 

Klinische DNA-tests

Naast de DNA-tests die je zelf thuis kunt uitvoeren, bestaat er ook DNA-onderzoek naar erfelijke aandoeningen dat wordt uitgevoerd door klinische genetici. De vraag ‘Wat kost een DNA-test?’ is in zo’n geval minder relevant, omdat dit om een heel ander type test gaat. Zo ligt aan een klinische DNA-test meestal een medische indicatie ten grondslag, wordt de test uitgevoerd in een ziekenhuis, en is er vaak sprake van (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten door een zorgverzekeraar.

Belangrijk om op te letten: hoe gaan aanbieders om met jouw privacy?

Niet alle aanbieders hanteren dezelfde privacyrichtlijnen. Ga daarom goed na of een aanbieder jouw DNA-gegevens niet voor andere doeleinden gebruikt dan jij zelf wilt. Als de prijs van een test erg laag is, is het extra van belang om hierop te letten.

Controleer ook altijd of de aanbieder van een DNA-test jouw DNA-gegevens goed en anoniem beveiligt en deze informatie niet zomaar met derde partijen deelt. Kost een test maar een paar tientjes? Dan is het mogelijk dat je niet alleen met geld betaalt, maar ook met jouw privacy...

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu