X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

AncestryDNA of iGene: wat is het verschil?

AncestryDNA is een Amerikaans bedrijf dat op basis van je DNA een schatting geeft van jouw etnische afkomst. Maar op welke punten verschilt AncestryDNA eigenlijk van iGene, dat ook genetische testen aanbiedt? In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide DNA-test-aanbieders op een rijtje. 

AncestryDNA iGene
Gebruiksgemak
Test is thuis uit te voeren
Resultaten inzien via een app
Wat krijg ik?
Informatie over genetisch ziekterisico
Leefstijladvies
Informatie over medicijngevoeligheid
Schatting etnische afkomst
DNA-matching met familieleden
Informatie over persoonlijke eigenschappen
Mogelijkheid tot downloaden ruwe data
Hoe veilig zijn mijn gegevens?
Privacy
Beveiliging
Anonimiteit

Om de dienst (met DNA-matches) uit te voeren moet jouw DNA in de database van AncestryDNA worden gekoppeld aan je naam.
Quote: "...uw naam of andere algemene informatie die u persoonlijk identificeert en die is gekoppeld aan uw genetische gegevens..."

Bij iGene worden jouw naam en jouw DNA-gegevens strikt gescheiden verwerkt; ze kunnen technisch niet aan elkaar worden gekoppeld. Noch door iGene, noch door andere gebruikers.

Meer informatie over anonimiteit.
Waar gevestigd?
Hoofdkantoor Verenigde Staten Nederland
Locatie analyses Verenigde Staten Nederland
Wat kost het?
Aankoopprijs €99 vanaf €129
Abonnementskosten €19 per maand Geen
Beperkingen zonder abonnement Geen toegang tot volledige stambomen met DNA-matches.

Ontdekken van voorouders via DNA-matches alleen mogelijk met abonnement.
Geen

Wat zijn de verschillen tussen iGene en AncestryDNA?

iGene en AncestryDNA bieden allebei DNA-tests aan, maar zoals je uit bovenstaand overzicht al kunt opmaken zijn er ook de nodige verschillen tussen beide bedrijven en hun producten. Hieronder gaan we nog iets dieper in op de verschillen (en overeenkomsten) in o.a. de werking van de test, de informatie die je krijgt, de manier waarop er omgegaan wordt met jouw privacy, en wat de DNA-testen kosten.

igene vs ancestrydna

Werking DNA-test

Qua werking en gebruiksgemak lijken beide tests veel op elkaar. Bij zowel iGene als AncestryDNA kun je online een DNA-testkit bestellen, die je vervolgens thuisbezorgd krijgt. Je doet wat spuug in een buisje en stuurt dit retour. Nadat jouw buisje met speeksel is ontvangen, vindt een analyse van je DNA plaats. Bij beide bedrijven krijg je na zes tot acht weken meer informatie over je DNA, die je kunt raadplegen met een app op je smartphone of tablet. 

Wat voor informatie krijg je?

Wat wil je over jezelf te weten komen door je DNA op te sturen? Iets over je afkomst? Iets over je aanleg voor erfelijke ziektes? Of je mogelijk afwijkend reageert op bepaalde medicijnen? Het grootste verschil tussen de DNA-tests van iGene en Ancestry is de informatie die je krijgt op basis van jouw DNA. Hieronder zetten we beide tests per thema tegenover elkaar. 

1. Afkomst en stamboom

AncestryDNA richt zich, net als MyHeritage, vrijwel volledig op afkomst: als je deze test aanschaft, krijg je te zien waar je voorouders waarschijnlijk vandaan komen. Als AncestryDNA andere profielen in zijn database heeft die een significante overlap vertonen met jouw DNA-profiel, zullen ze je daarnaast de mogelijkheid geven om contact te leggen. Deze functie wordt ‘DNA-matching’ genoemd. Ook krijg je bij elke match te zien of er gedeelde matches zijn met andere profielen. 

Verder kun je bij AncestryDNA je eigen stamboom invoeren. Op die manier kun je via DNA-matches ook mogelijke nieuwe voorouders in je stamboom ontdekken (als je een abonnement hebt afgesloten voor deze functie).

In tegenstelling tot AncestryDNA heeft iGene op dit moment geen DNA-test die zich richt op afkomst. DNA-matching is technisch zelfs niet eens mogelijk bij iGene, vanwege de strenge methode die dit bedrijf hanteert voor het waarborgen van je privacy. 

Conclusie: ben je geïnteresseerd in je afkomst? Wil je (verre) familieleden ontdekken? Dan is AncestryDNA de beste keuze voor jou. 

2. Gezondheid

Bij de meest complete variant van de iGene DNA-test, iGene HEALTH, krijg je anoniem informatie over vijftien veel voorkomende aandoeningen. Per aandoening kun je in de app zien of jij er een verhoogde of verlaagde kans op hebt, en krijg je uitleg over de genen die hierbij een rol spelen. Ook kun je aan de hand van een persoonlijk leefstijladvies zien wat jij zelf kunt doen om de kans op risico-aandoeningen te verkleinen. 

AncestryDNA heeft in 2015 de module AncestryHealth getest. Hiermee kreeg je als gebruiker de mogelijkheid om bepaalde persoonlijke risicofactoren en de ziektegeschiedenis van je familie aan je eigen stambomen te koppelen. Dit gebeurde aan de hand van vragen over o.a. je gewicht, je leefstijl en bekende aandoeningen in de familie. Hieruit volgde dan een uitspraak over het relatieve risico dat je zelf zou lopen op aandoeningen die in je familie voorkomen. Na ongeveer een half jaar is Ancestry gestopt met het aanbieden van deze module. AncestryDNA geeft anno 2019 dus geen informatie over je gezondheid op basis van je DNA of vooroudergeschiedenis.

Conclusie: wil je meer te weten komen over jouw aanleg voor bepaalde aandoeningen? En gepersonaliseerd leefstijladvies ontvangen? Dan is iGene de beste keuze voor jou. 

3. Medicijngevoeligheid

AncestryDNA geeft geen informatie over medicijngevoeligheid. 

Twee van de drie DNA-tests die iGene aanbiedt (iGene HEALTH en iGene FARMA) doen dat wel. Aan de hand van jouw enzymwerking krijg je voor tientallen veel gebruikte medicijnen te zien of je mogelijk een hoger risico op bijwerkingen hebt. Deze informatie kan voor een apotheker of arts erg nuttig zijn bij het bepalen van de geschikte medicatie(dosering). 

Conclusie: wil je weten hoe het zit met jouw gevoeligheid voor een groot aantal veel voorgeschreven medicijnen? Dan kun je beter een iGene DNA-test doen dan een DNA-test bij AncestryDNA. 

Privacy en anonimiteit

Je DNA is uiterst persoonlijk. Daarom is het belangrijk om te weten hoe verschillende aanbieders van DNA-tests omgaan met jouw privacy. Hieronder vergelijken we AncestryDNA en iGene op het gebied van privacy en anonimiteit. 

1. Privacy

Je kunt AncestryDNA toestemming geven om jouw gegevens te gebruiken voor onderzoek. In hun privacyverklaring staat dat die gegevens weliswaar gedeeld kunnen worden met partners, maar zonder dat ze direct naar gebruikers herleidbaar zijn. Hiertoe wordt je DNA alleen met een code gelabeld op het moment dat dit wordt gedeeld voor onderzoek. Ook in het geval van samenwerking met overheidsinstanties neemt AncestryDNA alle nodige maatregelen om de privacy van klanten zoveel mogelijk te beschermen. Het bedrijf geeft aan nooit gegevens met verzekeraars te zullen delen.

iGene deelt jouw gegevens niet met onderzoekers, de overheid of andere derde partijen. Ook worden jouw contactgegevens en DNA-gegevens bij iGene nergens in het proces aan elkaar gekoppeld. De enige manier waarop je in de app toegang kunt krijgen tot jouw profiel is met een unieke buiscode, waarover alleen jij de beschikking hebt. 

2. Anonimiteit

iGene weet niet welke buisgegevens bij welke klant horen en kan dus geen namen of andere contactgegevens aan DNA-profielen koppelen. Voor het aanbieden van een dienst zoals DNA-matching aan te kunnen bieden, wat AncestryDNA doet, is dit wel nodig. 

Een in privacy gespecialiseerde jurist bevestigt (in een interview uit 2018) dat je jouw anonimiteit het beste kunt waarborgen door een test te kiezen die geen mogelijkheid biedt tot DNA-matching. Zo hoeven immers nergens contactgegevens aan je DNA-gegevens gekoppeld te worden en blijf je ook bij eventuele datalekken anoniem.

Conclusie: beide bedrijven zetten zich goed in voor je privacy. Maar in het geval van een datalek kan jouw DNA bij AncestryDNA mogelijk wel aan jouw persoonlijke gegevens worden gekoppeld; bij iGene kan dit niet

Kosten

Bij zowel iGene als AncestryDNA kun je al vanaf €99 een DNA-test doen (lees ook het artikel ‘Wat kost een DNA-test?’) Maar wil je meer dan de basisfunctionaliteit, dan lopen de prijzen uiteen.

iGene hanteert drie verschillende prijskaartjes voor drie verschillende DNA-tests. Zo kun je voor €169 een DNA-test kopen die informatie geeft over je medicijngevoeligheid. En krijg je voor €199 ook informatie over je risico op veelvoorkomende aandoeningen, inclusief persoonlijk preventieadvies. In al deze gevallen is sprake van een eenmalige aanschafprijs. 

Bij AncestryDNA krijg je voor het basistarief van €99 een schatting van je etnische afkomst, DNA-matching met andere profielen, gedeelde matches en automatische updates. Je kunt dan echter nog geen nieuwe voorouders via DNA-matches ontdekken of je stamboom aanvullen met nieuwe matches. Om toegang te krijgen tot deze functionaliteit zul je een abonnement van $19 per maand moeten afsluiten.

Conclusie: beide aanbieders hanteren dezelfde aanschafprijs voor hun basisvariant. Bij iGene betaal je eenmalig meer voor extra modules dan bij AncestryDNA. Maar zodra je langer dan een half jaar gebruik maakt van alle functionaliteiten van AncestryDNA, wordt iGene weer voordeliger. 

Locatie

AncestryDNA is gevestigd in de Verenigde Staten en is daarmee gebonden aan de Amerikaanse regelgeving. iGene is gevestigd in Nederland en valt daardoor onder de Nederlandse en Europese wetten. 

Slotconclusies

Een DNA-test gaat bij iGene en AncestryDNA ongeveer hetzelfde in zijn werk. Ook hechten beide bedrijven veel waarde aan je privacy. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat je bij iGene waarschijnlijk nog net wat zekerder bent van je anonimiteit in het geval van eventuele datalekken. 

Het grootste verschil tussen beide aanbieders: de informatie die je ontvangt op basis van je DNA. Heb je interesse in je afkomst, dan kun je het beste bij AncestryDNA terecht. Bij iGene krijg je daarentegen informatie over je gezondheid, medicijngevoeligheid en persoonlijke eigenschappen. Wil je meer weten over je afkomst, je gezondheid én je medicijngevoeligheid? Dan kun je ook overwegen om beide tests te doen. Ze vullen elkaar immers goed aan.

Ontdekken of een iGene DNA-test iets voor jou is? Aan de hand van deze zeven vragen kom je er snel achter!


 

Bronnen

 
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu