X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Ervaring iGene DNA-test: gebruiker aan het woord

“Ik vind het altijd weer spannend wat een update oplevert aan nieuwe informatie!”

Op ons verzoek om persoonlijke ervaringen met onze DNA-test te delen kregen we een uitgebreide reactie van een iGene-gebruiker van 74 jaar, die de test in 2017 bestelde. Omdat ze geen smartphone heeft, ontving en ontvangt ze de bevindingen en updates per mail in pdf.  

Wat was de aanleiding om de test aan te schaffen?

“Beroepshalve heb ik altijd een grote interesse gehad in een mogelijke genetisch oorzaak of bijdrage aan syndromen, ontwikkelings- en gedragsstoornissen. De ‘nature vs. nurture’ discussie. Verder was het me al veel eerder opgevallen dat ik anders dan verwacht reageerde op medicijnen (genoeg aan een halve dosering, last van een normale dosering).” 

“Informatie in de media over de bijwerking van medicijnen in relatie tot genen en genmutaties én de kennis over hoe leefstijl en voeding zouden kunnen bijdragen aan een verbetering van gezondheid, maakte me meer dan nieuwsgierig. En omdat ik – vooral met het ouder worden – opmerkte dat ik wat een aantal gezondheidsklachten betreft op mijn moeder begon te lijken, moest ik maar eens op onderzoek uitgaan.”

iGene DNA-test

Hoe kwam u bij iGene terecht?

“Het zal een advertentie zijn geweest die me op het spoor van iGene zette. Ik heb me verdiept in de website en internet verder geraadpleegd, vragen gesteld, waarop iGene me uitgebreid en tot tevredenheid stemmende antwoorden gaf. iGene kwam over als betrouwbare onderzoekspartner – ook door de samenwerking met het Erasmus MC – bij wie de veiligheid van DNA-gegevens gewaarborgd was.”

Wat heeft u zoal over uzelf ontdekt door de iGene DNA-test? 

“Er waren geruststellende bevindingen, zoals met betrekking tot Alzheimer en hart- en vaatziekten, gezien de familiaire belasting. Daarnaast waren er bevestigingen van wat ik soms al heel lang ‘weet’, maar waarbij de invloed van het CYP2D6- en het MTHFR-enzym bijvoorbeeld een belangrijke rol blijken te spelen. En ook bevestigingen van wat ik met de nodige inspanning zelf en later met de hulp van een diëtiste heb ontdekt, zoals voedingsintoleranties die konden worden bevestigd dan wel uitgesloten. Het is prettig om te lezen en te begrijpen dat de betreffende enzymwerking hierbij zo’n belangrijke rol speelt. Het paspoort had me veel tijd en energie kunnen besparen!

“Ook waren er verrassende bevindingen bij de persoonlijke kenmerken. Sommige zijn leuke weetjes, andere heel herkenbaar en sommige ook nuttig om te weten, bijvoorbeeld gevoeligheid voor Sars. En dat alles op een heldere manier en wetenschappelijk onderbouwd. Maar er waren ook wake-up-calls. Behalve dat het zinvol is om te weten voor welke ziekten je – vergeleken met leeftijdgenoten met vergelijkbare afkomst – een normale kans hebt, vormt de kennis van je eigen ziekterisico’s op basis van je genenprofiel dé kans om daar iets mee te doen, middels vergroten van je kennis over ziekte, voeding en leefstijl.”

Houdt u in het dagelijks leven rekening met informatie uit het iGene Paspoort?

“Ik houd dagelijks rekening met de bevindingen uit het paspoort en heb mijn voeding, die al wel heel gezond en vers was, nog verder aangepast. Tot tevredenheid! Ik ben me ook meer gaan verdiepen in mijn ‘meer dan gemiddelde’ ziekterisico’s. Zo stuitte ik op een Australische publicatie uit 2003, die me verder de weg heeft gewezen met aangepaste voedings- en leefstijladviezen, zodat ik reumatoïde artritis nu ‘onder controle’ heb zónder medicatie en mét voeding. Ik hoop dat dat zo kan blijven en zo niet: dan heb ik mijn farmacogenetisch paspoort bij de hand! En ook al gebruik ik nu géén medicijnen, het is goed mijn eigen medicijngevoeligheid te kennen – en te hebben gedeeld met de huisarts. Er hoeft in geval van nood niet geëxperimenteerd te worden!” 

Zou u mensen in uw omgeving aanraden om ook een iGene test te doen?

“Absoluut! Voor andere mensen zou de iGene test net zo relevant, inzicht gevend en praktisch toepasbaar kunnen zijn als voor mij. Maar ik zie om me heen toch nog veel koudwatervrees, zoals blijkt uit opmerkingen als ‘Wat heb je er aan? Wil je weten welke ziekte je straks krijgt? Ik wil helemaal niet weten of ik Alzheimer krijg. Dan moet ik ook anders gaan leven.’” 

Heeft u suggesties voor verbeteringen of zijn er nog dingen die u mist in het iGene Paspoort?

“Ja, de verwerking van andere lichaamsvreemde stoffen dan medicijnen, ofwel andere xenobiotica, die we middels voeding, water en lucht binnen krijgen. Wat mij toekomstige toepassingen lijken, zijn gepersonaliseerde voedingsadviezen op basis van je DNA. Met name gericht op de verwerking van xenobiotica in het ons omringende milieu, om te proberen de mogelijk negatieve effecten van lichaamsvreemde stoffen te verminderen. In een apart xenobiotica-paspoort met voedingsadviezen? Of orthomoleculair geschoolde wetenschappers in huis halen? Ik vind het altijd weer spannend wat een update oplevert aan nieuwe informatie!”


iGene-app gebruiker
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu