X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Farmacogenetica in de praktijk

farmacogenetica

Farmacogenetica in de praktijk: veilig, effectief en kostenbesparend

Het toepassen van farmacogenetische informatie in de gezondheidszorg neemt toe, waardoor patiënten steeds beter medicatie op maat krijgen. Onlangs hebben Nederlandse cardiologen in een uitgebreid onderzoek aangetoond dat dit veilig, effectief en kostenbesparend kan zijn bij de behandeling van patiënten na een hartinfarct.

Onderzoek met bijna 2500 hartinfarct patiënten

In dit onderzoek, waar 8 Nederlandse centra bij betrokken waren, werd gescreend op specifieke varianten op het CYP2C19-gen die leiden tot een traag of niet werkend CYP2C19-enzym.

Mensen met deze afwijkende enzymactiviteit hebben, bij gebruik van het antistollingsmiddel clopidogrel, een hoger risico op een stenttrombose na een dotterbehandeling. Omdat een afwijkend CYP2C19 enzymactiviteit regelmatig voorkomt, worden nu standaard de duurdere middelen ticagrelor en prasugrel ingezet. Dit terwijl patiënten zonder CYP2C19-mutatie prima behandeld kunnen worden met clopidogrel.

 

In het onderzoek bleek dat ongeveer 30% van de patiënten een CYP2C19-genmutatie hadden en alleen deze groep kregen de duurdere medicijnen. De grootste groep (bijna 70%) had geen mutatie en kreeg het (goedkopere) middel clopidogrel. Deze gegenotypeerde groep werd vergeleken met een controlegroep waarbij alle patiënten de standaardbehandeling kregen met de duurdere middelen ticagrelor en prasugrel.

Na afloop van het onderzoek bleek dat er geen verschil was in effectiviteit (antistolling) tussen de standaardbehandeling (iedereen ticagrelor of prasugrel) en de gegenotypeerde onderzoeksgroep (alleen ticagrelor en prasugrel bij afwijkende CYP2C19 enzym-activiteit). In deze laatste groep traden zelfs minder bloedingen op. Kortom: minder bijwerkingen én minder kosten bij een farmacogenetische screening.


iGene
FARMA

iGene brengt ook de CYP2C19-genvarianten in kaart, net als andere belangrijke farmacogenetische markers. Kijk hier voor het volledige overzicht.

Bron:

Claassens, Daniel MF, et al. "A genotype-guided strategy for oral P2Y12 inhibitors in primary PCI." New England Journal of Medicine (2019).

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu