X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Meer informatie over de DNA-test

Wat is een DNA-test?

Om uit te leggen wat een DNA-test is, is het eerst belangrijk om te weten wat DNA precies is. DNA is een biochemisch macromolecuul die erfelijk materiaal draagt in ons lichaam. Elk levend mechanisme heeft DNA.

DNA is opgebouwd uit vier verschillende soorten bouwstenen (nucleotiden): adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). De volgorde waarin alle 3 miljard bouwstenen staan bepaalt jouw genetische code.

DNA test

In ieder mens is de volgorde van de bouwstenen in het DNA voor 99,7 tot 99,9% gelijk. Er is dus een klein percentage dat in ieder individu verschillend is en dat ieder mens uniek maakt. Deze verschillen in het DNA worden variaties of mutaties genoemd. Deze DNA-variaties en mutaties bepalen onder andere verschillen in uiterlijke kenmerken, zoals oog-, huids- en haarkleur. Maar ook bij biologische processen kunnen genetische verschillen impact hebben, denk bijvoorbeeld aan verwerking van voeding (zoals lactose- of glutenintolerantie), medicijngevoeligheid en aanleg voor verschillende aandoeningen.

Een DNA-test richt zich op deze genetische verschillen en vertaalt dit naar persoonlijke en leesbare informatie. Er zijn verschillende soorten DNA-testen mogelijk, afhankelijk van het doel van de analyse. Zo zijn er DNA-tests die zich focussen op je afkomst of verwantschappen, andere soorten testen richten zich bijvoorbeeld op verschillende gezondheidsaspecten of persoonlijke kenmerken.

Met de iGene DNA-test kun je onder andere informatie krijgen over je genetische aanleg voor verschillende aandoeningen, eventuele voedingsintoleranties en gevoeligheid voor medicijnen. Lees hier meer over de DNA-tests van iGene

Geschiedenis DNA-test

DNA werd in 1869 ontdekt door de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher. Toch duurde het tot halverwege de 20e eeuw voordat men wist dat DNA erfelijke eigenschappen bevat.

In 1975 werd voor het eerst een methode ontwikkeld om de volgorde van de bouwstenen van het DNA te bepalen. Om inzicht te krijgen in de volledige volgorde en opbouw van het menselijk DNA begon in 1990 het ‘Human Genome Project’. Dertien jaar hebben onderzoekers nodig gehad om het DNA van 1 persoon volledig te kunnen ontrafelen. Sindsdien zijn de analysetechnieken in rap tempo verbeterd, sneller geworden en - niet onbelangrijk - sterk in kosten gedaald.

DNA-tests werden in het begin, en nu nog steeds, vooral gebruikt bij forensische onderzoek. In 2007 kwam de eerste genetische zelftest voor de consument op de markt waarmee je afkomst kon laten analyseren. Er zijn inmiddels tientallen aanbieders van genetische zelftesten. Pas sinds relatief korte tijd is er meer interesse in DNA-testen die persoonlijke kenmerken en gezondheidsaspecten in beeld brengen.

iGene is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen wetenschappers en technici uit verschillende disciplines, met de ambitie om de beste genetische zelftest ter wereld te leveren. Na jaren onderzoek en ontwikkeling werden de eerste iGene DNA-testen begin 2017 uitgevoerd.

Waarom een DNA-test?

Een DNA-test is interessant om inzicht te krijgen in bepaalde informatie over jezelf. Er zijn verschillende redenen om een DNA-test te doen. Bijvoorbeeld wanneer je nieuwsgierig bent naar waar jouw voorouders vandaan komen.

Een DNA-test kan ook inzicht geven in verschillende gezondheidsaspecten, zodat je preventief kunt handelen. Neem bijvoorbeeld medicijngevoeligheid. Ruim 95 % van de mensen heeft 1 of meerdere genetische varianten waardoor ze overgevoelig kunnen reageren op bepaalde geneesmiddelen. In deze gevallen is een aangepaste dosering nodig om minder last te krijgen van bijwerkingen. Toch wordt dit vaak pas achterhaald als de medicatie al is toegeschreven en ingenomen. Dankzij een DNA-test kun je vooraf inzicht krijgen in de medicijnen waar je gevoelig voor bent, zodat je arts of apotheek de dosering kan aanpassen op basis van jouw genetische informatie. Lees hier meer over de iGene Farma test.

Je kunt ook informatie krijgen over aandoeningen waar je genetisch gezien een verhoogde kans op hebt. Met deze informatie kun je preventief maatregelen nemen, om de kans op de ziekte te verkleinen. Stel dat je genetisch gezien een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten, dan krijg je tips en adviezen om deze risico’s te verkleinen. Lees hier meer over de iGene Health test.  

personalized medicine

Er zijn dus veel redenen waarom een DNA-test interessant kan zijn.

Hoe werkt een DNA-test?

Een DNA-test is eenvoudig af te nemen. Je hebt alleen wat speeksel nodig. Bij een iGene DNA-test, ontvang je thuis een testkit met een buisje waar je wat speeksel in doet. Het buisje stuur je met een meegeleverde retourenvelop terug voor de DNA-analyse in een gecertificeerd laboratorium.

Gemiddeld duurt het volledige proces 4 tot 6 weken. Vervolgens ontvang je een iGene paspoort met een overzicht van de bevindingen.

Wil je meer weten over hoe de test bij iGene werkt? Lees hier meer.

DNA testen

Verschillende DNA-testen van iGene

De DNA-testen van iGene richten zich op verschillende gezondheidsaspecten. De informatie is opgedeeld in drie onderdelen zodat je zelf kan kiezen welke onderwerpen je in kaart wil laten brengen. Voor iedere test geldt dat de DNA-afname en het laboratoriumproces hetzelfde is.

Dit zijn de DNA-testen en bijbehorende onderdelen waaruit je kunt kiezen:

 • Basic

  Persoonlijke kenmerken

  Veel ligt in je DNA vast. Je gevoeligheid voor cafeïne bijvoorbeeld, je aanleg voor het proeven van bittere smaken en je gevoeligheid voor pijn en stress.

  Meer over Basic
 • Farma

  Medicijngevoeligheid

  Ontdek hoe het zit met jouw gevoeligheid voor tientallen medicijnen. Bekijk het praktische farmaco-profiel, dat je makkelijk kunt delen met je huisarts of apotheker.

  Meer over Farma
 • meest gekozen

  Health

  Gezondheid

  Inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende aandoeningen. Ontvang relevante preventie-informatie en word geholpen met leefstijlprioriteiten.

  Meer over Health

Wil je meer weten over DNA-tests en wat je er mee kunt? 

Bekijk dan onze blogs

de iGene DNA-test

Meestgestelde vragen over DNA-test

Hoe betrouwbaar is een DNA-test?
Voor betrouwbare uitkomsten van een DNA-test zijn twee aspecten belangrijk: de kwaliteit van de DNA-analyse en de wetenschappelijke onderbouwing van de data-analyse. 

De DNA-analyse vindt plaats in een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoekslaboratorium in Nederland. Het is een volledig geautomatiseerd proces met hoogwaardige analyseapparatuur. Er worden strenge kwaliteitscriteria gesteld en verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Vervolgens worden de DNA-resultaten, de zogenoemde genotypes, vertaald naar leesbare uitslagen door middel van de data-analyse. Voor de data-analyse zijn talloze wetenschappelijke publicaties verzameld en beoordeeld in de database van iGene. Op deze manier worden er alleen verbanden getrokken waarover een wetenschappelijke consensus bestaat.

Wat kost een DNA-test?
Bij iGene kun je een DNA-test doen vanaf € 129,-. Je ontvangt dan alleen informatie over je persoonlijke kenmerken. Wil je ook informatie over medicijngevoeligheid? Dan kost de test € 209,-. Wil je daarnaast ook informatie over welke aanleg voor ziektes je hebt en preventie-advies hierbij? Dan betaal je € 249,- 

Hoe snel kun je een DNA-test doen?
Wanneer je een DNA-test bij ons bestelt, ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket thuis. Nadat je dit met jouw speeksel naar ons hebt teruggestuurd, wordt het geanalyseerd in het laboratorium. Het kan dan 4 tot 6 weken duren voordat je de uitslag hebt. 

Hoe zit het met de privacy van mijn DNA gegevens?
Bij iGene worden de persoonsgegevens en DNA-gegevens in het hele traject strikt gescheiden verwerkt. Ze kunnen technisch gezien simpelweg niet aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen ze ook niet gebruikt of misbruikt worden door derden. Zelfs niet in het geval van een hack of lek. Alleen jij hebt een unieke code die het mogelijk maakt om informatie op basis van DNA- gegevens toegankelijk te maken op jouw smartphone. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Kijk dan op deze pagina over privacy

 

Is een DNA-test iets voor mij?

Benieuwd of een DNA-test wat voor jou is en wat jij er uit kunt halen? Bepaalde factoren zijn van belang om te bepalen of een DNA-test de moeite waard is. Daarom hebben we een quickscan: een korte vragenlijst om te bepalen of je wel of geen DNA-test zou moeten doen en welke test bij jou past. 

DNA-test quickcheck

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu