X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Jubileum iGene: 5 jaar live

tijdlijn iGene

5 jaar iGene

Op 17 maart 2017 kon je voor het eerst een DNA-test bestellen bij iGene. Voor ons voelt het als de dag van gisteren, maar inmiddels zijn we alweer vijf jaar verder. Ondertussen zijn duizenden mensen meer te weten gekomen over hun eigen genen met behulp van onze DNA-tests.

Wist je trouwens dat we voor de oprichting van iGene nog een stuk verder terug moeten dan 2017? Een overzicht in vogelvlucht…

20 jaar DNA-analyse, 5 jaar iGene DNA-test

2001 was een bijzonder jaar voor de genetische wetenschap. In dat jaar werd de volledige sequentie van het menselijke genoom voor het eerst gepubliceerd. In de jaren daarna nam de kennis en techniek omtrent DNA-analyses in hoog tempo toe, en werden deze technieken bovendien heel betaalbaar.

Hierdoor ontstond in de loop der jaren ook het idee voor iGene. Onze ambitie: de beste genetische zelftest ter wereld te ontwikkelen. En daaraan gekoppeld: een genenpaspoort dat niet alleen inzicht geeft in je persoonlijke aanleg op verschillende gebieden, maar dat ook aanknopingspunten biedt om zelf bewuste keuzes te maken. Langer gezond blijven dankzij de kennis van je genen.

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling was het op 17 maart 2017 zover. De lancering van de iGene DNA-test. Een betrouwbare, anonieme zelftest, voor iedereen online te bestellen. ‘And the rest is history?’ Integendeel! Sinds dat moment hebben we onze DNA-test volop doorontwikkeld. En dat doen we nog steeds.

De ontwikkeling van DNA-analyse: een overzicht in vogelvlucht

  • 2001: Het menselijk DNA volledig in kaart gebracht
  • 2012: Oprichting iGene
  • 2012-2016: Ontwikkeling en onderzoek
  • 2017: iGene gaat live en voert de eerste DNA-analyses uit 
  • 2018: Toevoeging ‘Farmacogenetica’ en ‘medicijngevoeligheid’ aan het iGene Paspoort
  • 2019: Toevoeging ‘Persoonlijke kenmerken’ aan het iGene Paspoort
  • 2020: Ontwikkeling iGene Certified Professional (iCP) programma
  • 2021: iCP programma van start, met trainingsdagen voor zorgprofessionals
  • vanaf 2022: Continue ontwikkeling en updates
timeline iGene

Toenemende interesse in DNA-testen, mede dankzij VPRO’s Tegenlicht

In 2017 was de DNA-zelftest nog relatief onbekend bij een groot publiek. Maar in de daarop volgende jaren merkten we dat de interesse snel toenam. En in de zomer van 2019 was er een plotselinge piek in de belangstelling voor onze DNA-tests. De oorzaak: een tv-uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht, waarin iGene aan bod kwam.

iGene Certified Professional: programma voor zorgprofessionals

Een andere mijlpaal in de afgelopen vijf jaar is ons programma voor iGene Certified Professionals (iCP), dat in 2020 van start ging. Daarmee bieden we zorgprofessionals de mogelijkheid om DNA-analyse in te zetten voor de dienstverlening aan hun cliënten. In aanvulling op de DNA-testresultaten die door consumenten zelf te raadplegen zijn, kunnen deze zorgprofessionals ook inzicht krijgen in biochemische processen zoals methylatie en detoxificatie.
Om van idee tot een betrouwbare en vooral ook anonieme DNA-test te komen, zijn jaren aan onderzoek en ontwikkeling nodig geweest.

De toekomst van DNA-analyse: een korte blik vooruit

We sluiten deze terugblik op 20 jaar DNA-analyse af met een korte blik vooruit. Want de DNA-wetenschap is nog steeds volop in ontwikkeling, en relevanter dan ooit.

Een van de ontwikkelingen waar wij de komende jaren veel van verwachten is het farmacogenetisch paspoort. Vooraanstaande wetenschappers pleiten al jaren voor een brede invoering van zo’n paspoort, dat de kans op bijwerkingen bij het gebruik van medicijnen fors kan verlagen.

Wij blijven dit soort ontwikkelingen niet alleen met belangstelling volgen, maar nemen hier ook actief het voortouw in. Zodat we onze missie nog vele jaren kunnen blijven waarmaken: langer gezond blijven dankzij de kennis van je genen!

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu