X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Alopecia androgenetica

Tal van uiterlijke kenmerken worden (mede) bepaald door je DNA. Alopecia androgenetica (haaruitval) is er een van. Bij mannen is kaalheid een normaal verschijnsel, dat hoort bij het verouderingsproces. Ongeveer 70 tot 80% van de West-Europese mannen krijgt er op een bepaalde leeftijd mee te maken.

Ook bij vrouwen komt alopecia androgenetica vaker voor dan gedacht; naar schatting bij ruim 40% van de vrouwen. Meestal begint het rond de menopauze, maar de haaruitval kan ook eerder beginnen.

Hoewel het ontstaansmechanisme van alopecia androgenetica nog niet volledig is opgehelderd, lijkt de genetische gevoeligheid voor androgenen ermee te maken te hebben.

 

Waardoor krijg je Alopecia?

Alopecia androgenetica kan verschillende oorzaken hebben zoals ziekte met hoge koorts, door in contact te komen met gevaarlijke stoffen of bijwerkingen van geneesmiddelen tegen kanker. Alopecia androgenetica kan ook ontstaan door een genetische afwijking.

Alopecia androgenetica en erfelijkheid

Vroeger werd gedacht dat slechts één gen (het AR-gen) verantwoordelijk was voor alopecia androgenetica. Inmiddels is echter duidelijk dat het een zogeheten polygenetische oorzaak heeft; er zijn meerdere genen bij betrokken. Aan de hand van je DNA is daardoor te zien hoeveel kans je hebt om kaal te worden.

Jouw genetische kans op alopecia androgenetica testen

Vind je het interessant om te weten hoe het zit met jouw genetische aanleg voor alopecia androgenetica? Als je een DNA-test doet, heb je binnen 6 weken inzicht in je eigen DNA-profiel en kun je het meteen checken. Net als jouw genetische aanleg voor verschillende andere persoonlijke eigenschappen, uiterlijke kenmerken, aandoeningen en gevoeligheid voor medicatie.

 

LET OP: Het meeste onderzoek naar alopecia androgenetica is uitgevoerd onder mannen met een Europese achtergrond. Als je een Oost-Aziatische achtergrond hebt (zoals Chinees of Japans), dan is het op dit moment bij iGene niet mogelijk om uitspraken te doen over je genetische aanleg voor alopecia androgenetica.

Ik wil mijn aanleg testen

iGene: gelukkiger leven dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten

Naast informatie over verschillende persoonlijke kenmerken, krijg je met een iGene Paspoort ook informatie over tal van aandoeningen waarbij erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast ontvang je gerichte informatie waarmee je jouw kans hierop zelf kunt helpen verkleinen. Zolang je gebruik maakt van onze berichtenservice blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Meer weten?

Ontvang gratis de publicatie:

'Een iGene Paspoort: iets voor mij?'

Publicatie downloaden

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu