X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Genetische aanleg voor hemochromatose (IJzerstapeling)

Tal van persoonlijke eigenschappen worden (mede) bepaald door je DNA. Een mogelijk afwijkende ijzermetabolisme is er een van. Er zijn DNA-variaties die een verhoogd risico geven op hemochromatose waardoor de kans op ijzerstapeling toeneemt. Bij hemochromatose wordt er teveel ijzer uit de voeding opgenomen, terwijl het overschot niet kan worden afgevoerd. Het overtollige ijzer wordt opgeslagen in organen (met name in de lever) en gewrichten. De stapeling van ijzer verloopt traag en meestal ongemerkt, maar veroorzaakt op termijn wel schade aan de organen en gewrichten. 

Hemochromatose en erfelijkheid

Op dit moment is van meerdere genen aangetoond dat ze een rol spelen bij het regulatieproces van de opname van ijzer. Mutaties in deze genen kunnen dit proces verstoren en het risico op ijzerstapeling vergroten. Op dit moment weten we dat mutaties op het HFE-gen de belangrijkste oorzaak is van hemochromatose. Aan de hand van je DNA is daardoor een voorspelling te doen over jouw persoonlijke aanleg voor hemochromatose. 

Jouw genetische aanleg voor hemochromatose checken

Wil je weten hoe het zit met jouw genetische aanleg voor ijzerstapeling? Als je een iGene Paspoort aanvraagt, heb je binnen 6 weken inzicht in je eigen DNA- profiel en kun je het meteen checken. Net als jouw genetische aanleg voor verschillende andere persoonlijke eigenschappen, uiterlijke kenmerken en erfelijke aandoeningen.

iGene: gelukkiger leven dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten

Naast informatie over verschillende persoonlijke kenmerken, krijg je met een iGene Paspoort ook informatie over tal van erfelijke aandoeningen. Daarnaast ontvang je gerichte informatie waarmee je jouw kans hierop zelf kunt helpen verkleinen. Zolang je gebruik maakt van onze berichtenservice blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu