X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die van nature voorkomen in groente en fruit.

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke deeltjes (vrije radicalen) die tijdens allerlei processen kunnen ontstaan. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren zodat er geen of minder schade aan DNA en andere eiwitten wordt aangericht. Bekende antioxidanten in voeding zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen (pro-vitamine A), selenium en resveratrol.

Antioxidanten worden ook industrieel geproduceerd om ze toe te voegen aan producten als conserveermiddel of te verwerken als supplement.

Antioxidanten en jouw gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidseffecten die samenhangen met antioxidanten.

Antioxidanten verlagen het risico op macula-degeneratie

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde antioxidanten en carotenoïden (met name luteïne en zeaxanthine) de ontwikkeling en progressie van macula-degeneratie kan afremmen. Luteïne en zeaxanthine komen met name voor in de macula en fungeren daar als antioxidant. Ze zijn mede van belang voor een goed gezichtsvermogen. Deze antioxidanten krijg je binnen door voldoende groente en fruit te eten. Met name groene groenten als spinazie, andijvie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine.

In een recent verschenen studie is aangetoond dat de progressie van macula-degeneratie afgeremd kan worden met een combinatiesupplement met vitamine C, vitamine E, luteïne, zeaxanthine, koper, zink en omega-3 vetzuren. Er zijn ook aanwijzingen dat deze micronutriënten het risico op macula-degeneratie verlagen.

Let op: slik niet zomaar multivitamines of supplementen in de veronderstelling dat de kans op macula-degeneratie hierdoor verlaagd wordt. Sommige micronutriënten kunnen in hoge concentratie juist een averechts effect hebben of andere risico’s met zich meebrengen. Overleg altijd eerst met een oogarts of het slikken van supplementen zinvol kan zijn.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of antioxidanten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu