X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees is vlees dat gerookt, gezouten of gedroogd is, meestal bedoeld om de houdbaarheid te verhogen. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat bewerkte vleesproducten een negatieve invloed hebben op de gezondheid. De negatieve gezondheidseffecten zijn op dit moment nog niet toegeschreven aan een specifieke component. Aan bewerkte vleesproducten zijn vaak conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet toegevoegd. Bewerkt vlees bevat ook vaak meer verzadigde vetzuren dan onbewerkt vlees. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren zoals ham, salami en leverworst en vleesproducten zoals worst, hamburgers en gekruid en gemarineerd vlees. Gehakt behoort niet tot bewerkt vlees. Het meeste bewerkte vlees is rood vlees.

Bewerkt vlees en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van bewerkt vlees.

Bewerkt vlees verhoogt het risico op een beroerte

Het veelvuldig eten van bewerkt vlees (50 gram per dag) verhoogt het risico op een beroerte. Bewerkte vleesproducten zijn vaak gemaakt van rood vlees en bevatten bovendien meestal veel zout. Beide factoren verhogen de kans op een beroerte.

Bewerkt vlees verhoogt het risico op diabetes type 2

Er is een duidelijke associatie gevonden tussen bewerkt vlees en het risico op diabetes. Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag resulteert in een 20% hogere kans op diabetes type 2.

In de meeste onderzoeken wordt geen onderscheid gemaakt naar type vlees, maar bewerkt rood vlees lijkt een prominente rol te spelen.

Bewerkt vlees verhoogt het risico op darmkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag wordt geassocieerd met een 15% hoger risico op darmkanker. Beperkt daarom de inname van bewerkt vlees.

Bewerkt vlees verhoogt het risico op maagkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag wordt geassocieerd met een hoger risico op maagkanker.

Bewerkte vleesproducten bevatten vaak veel zout, nitraat en nitriet om de houdbaarheid van het vlees te vergroten. In de maag kunnen nitriet en nitraat reageren met de afbraakproducten van (vlees)eiwitten, wat kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen (nitrosamines).

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of een verminderde inname van bewerkt vlees voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu