X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees is vlees dat gerookt, gezouten of gedroogd is, meestal bedoeld om de houdbaarheid te verhogen. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat bewerkte vleesproducten een negatieve invloed hebben op de gezondheid. De negatieve gezondheidseffecten zijn op dit moment nog niet toegeschreven aan een specifieke component. Aan bewerkte vleesproducten zijn vaak conserveringsmiddelen zoals nitraat of nitriet toegevoegd. Bewerkt vlees bevat ook vaak meer verzadigde vetzuren dan onbewerkt vlees. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren zoals ham, salami en leverworst en vleesproducten zoals worst, hamburgers en gekruid en gemarineerd vlees. Gehakt behoort niet tot bewerkt vlees. Het meeste bewerkte vlees is rood vlees.

Bewerkt vlees en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van bewerkt vlees.

Bewerkt vlees verhoogt het risico op een beroerte

Het veelvuldig eten van bewerkt vlees (50 gram per dag) verhoogt het risico op een beroerte. Bewerkte vleesproducten zijn vaak gemaakt van rood vlees en bevatten bovendien meestal veel zout. Beide factoren verhogen de kans op een beroerte.

Meer lezen over beroerte »

Bewerkt vlees verhoogt het risico op diabetes type 2

Er is een duidelijke associatie gevonden tussen bewerkt vlees en het risico op diabetes. Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag resulteert in een 20% hogere kans op diabetes type 2.

In de meeste onderzoeken wordt geen onderscheid gemaakt naar type vlees, maar bewerkt rood vlees lijkt een prominente rol te spelen.

Meer lezen over diabetes mellitus type 2 »

Bewerkt vlees verhoogt het risico op darmkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag wordt geassocieerd met een 15% hoger risico op darmkanker. Beperkt daarom de inname van bewerkt vlees.

Meer lezen over darmkanker »

Bewerkt vlees verhoogt het risico op maagkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag wordt geassocieerd met een hoger risico op maagkanker.

Bewerkte vleesproducten bevatten vaak veel zout, nitraat en nitriet om de houdbaarheid van het vlees te vergroten. In de maag kunnen nitriet en nitraat reageren met de afbraakproducten van (vlees)eiwitten, wat kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen (nitrosamines).

Meer lezen over maagkanker »

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of een verminderde inname van bewerkt vlees voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

Meer weten?

Ontvang gratis de publicatie:

"Langer gezond blijven met een iGene Paspoort"

Direct Ontvangen (PDF)

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.