X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Blootstelling aan silica

Silica of siliciumoxide komt veel voor in de natuur. Zo is het een hoofdbestanddeel van onze aardkorst. Een van de vormen die silica kan aannemen is kwarts. Kwarts komt voor in verschillende bouwmaterialen, waardoor de blootstelling aan silica vooral in de bouw relatief hoog is.

Silica en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met de blootstelling aan silica.

Blootstelling aan silica verhoogt het risico op longkanker

Blootstelling aan silica zoals kwarts kan een schadelijk effect op de luchtwegen hebben. Langdurige, hoge blootstelling kan leiden tot stoflongen. Daarbij veroorzaken stofdeeltjes bindweefselvorming, waardoor de longen minder zuurstof op kunnen nemen. Stoflongen vergroten de kans op andere longziekten zoals longkanker.

Blootstelling aan silica verhoogt het risico op reuma

Blootstelling aan silica en organische oplosmiddelen lijken een licht verhoogd risico op reuma te geven. Deze blootstelling kan beroepsmatig voorkomen bij bijvoorbeeld zandstralers, stoffeerders, kappers en betonarbeiders.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het vermijden van blootstelling aan silica voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu