X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Calcium en vitamine D

Het is belangrijk om zowel je calcium als vitamine D op peil te houden, omdat beide belangrijk zijn voor het behoud van sterke botten en tanden. Aangezien vitamine D nodig is bij de opname van calcium, worden ze vaak in één adem genoemd. Calcium is bovendien ook belangrijk voor een goede werking van je zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van mineralen.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Maar in de wintermaanden is de zonkracht (in Noord- en West-Europa) niet sterk genoeg om aan je benodigde hoeveelheid vitamine D te komen. Andere bronnen van vitamine D zijn vette vissoorten en verrijkte margarine en bak- en braadproducten.

Belangrijke bronnen van calcium zijn zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas), groene groente (boerenkool, broccoli, sperziebonen, spinazie), peulvruchten en noten. Drink niet te veel alcohol, koffie, thee en cola; deze producten zorgen ervoor dat calcium sneller wordt uitgescheiden.

Voldoende calcium en vitamine D en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met calcium en vitamine D.

Voldoende calcium in combinatie met vitamine D verlaagt het risico op botontkalking

De Gezondheidsraad adviseert 10 microgram extra vitamine D per dag voor vrouwen die een hoger risico lopen op botontkalking. Dit zijn vrouwen met een donkere huidskleur of vrouwen die lichaamsbedekkende kleding en/of sluiers dragen. Ook vrouwen die onvoldoende buiten komen hebben extra vitamine D nodig. Na de overgang geldt voor deze vrouwen het advies om 20 microgram extra vitamine D te consumeren. Zorg voor de inname van 2 à 3 zuivelconsumpties per dag om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Als dat niet lukt, worden supplementen aanbevolen.

Daarnaast is vitamine K2 van belang; het zorgt ervoor dat er geen overschot aan calcium in de slagaderen ontstaat en het zorgt tevens voor een verbeterde calciumafzetting in botweefsel. Vitamine K2 wordt met name geproduceerd door bacteriën in de darm en het komt in beperkte mate voor in vlees, zuivel (kwark, bepaalde kazen) en eieren. Een rijke bron aan vitamine K2 is natto, een Japans sojaproduct.

Voldoende calcium in combinatie met vitamine D verlaagt het risico op darmkanker

Er zijn onderzoeken die aantonen dat de kans op darmkanker verlaagd wordt door de inname van calcium en vitamine D. Calcium remt ongewenste celdeling (poliepen) en beschermt de cellen tegen galzuren. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium.

Zorg voor de inname van 2 a 3 zuivelconsumpties per dag om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium binnen te krijgen.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of calcium in combinatie met vitamine D voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu