X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store
Bestellen Tijdelijke actietarieven geldig t/m 31 augustus

Groente en fruit

Groente en fruit bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Ze geven veel gezondheidsvoordelen en hangen samen met een lager risico op chronische ziekten.

Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid van minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te consumeren. Belangrijke stoffen in groente en fruit zijn vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten, flavonoïden, glucosinolaten, carotenoïden en fyto-oestrogenen.

De beschermende effecten van groente en fruit zijn vooralsnog niet toe te schrijven aan één enkel bestanddeel. Wellicht dat een combinatie van stoffen zorgt voor een beschermend effect op diverse ziektes. Zorg daarom voor voldoende variatie, om genoeg van alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Groente/fruit en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van voldoende groente en fruit.

Groente en fruit verlagen het risico op Alzheimer

Het eten van veel groente en fruit wordt geassocieerd met een verlaagd risico op Alzheimer. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de beschermende werking van antioxidanten en belangrijke vitaminen.

Ook een mediterraan voedingspatroon, waarin groente en fruit centraal staan, geeft een bewezen verlaagd risico op Alzheimer. Door veel te variëren met groente en fruit krijg je genoeg van alle voedingsstoffen binnen die een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van Alzheimer.

Meer lezen over alzheimer »

Groente en fruit verlagen het risico op een beroerte

Er zijn aanwijzingen dat het eten van groente en fruit het risico op een beroerte verlaagt. De vezels en gezonde voedingsstoffen die erin zitten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een verlaging van je LDL-cholesterol.

Hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zijn beide belangrijke risicofactoren voor het krijgen van een beroerte.

Meer lezen over beroerte »

Groente en fruit verlagen het risico op hart- en vaatziekten

Er zijn aanwijzingen dat het eten van groente en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. De vezels en gezonde voedingsstoffen die erin zitten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een verlaging van je LDL-cholesterol.

Hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zijn beide belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Meer lezen over hart- en vaatziekten »

Groente en fruit verlagen het risico op botontkalking

Groente en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen voor gezonde botten, zoals calcium, vitamine D, kalium, vitamine K, magnesium en fosfaat.

Als je elke dag 250 gram groente en 2 stuks fruit eet, krijg je genoeg van deze voedingsstoffen binnen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat je hiermee het risico op botbreuken verkleint en de afname in botdichtheid vertraagt.

Meer lezen over botontkalking »

Groente en fruit verlagen het risico op longkanker

​Het eten van weinig groente en fruit lijkt het risico op longkanker te vergroten. Zorg er daarom voor dat je dagelijks minimaal 250 gram groente (bij voorkeur groene bladgroenten) en 200 gram fruit binnen krijgt.

Door veel te variëren, krijg je voldoende stoffen binnen die mogelijk een beschermend effect hebben op longkanker (zoals flavonoïden).

Meer lezen over longkanker »

Groente en fruit verlagen het risico op darmkanker

De kans op darmkanker wordt verkleind door voldoende groente te eten. Bij 250 groente per dag ten opzichte van minder dan 100 gram, wordt de kans op darmkanker 10% lager.

Ook fruit geeft een verlaging van het risico op darmkanker. Een dagelijkse consumptie van 300 gram ten opzichte van 100 gram fruit, geeft een 10% lagere kans op darmkanker.

Meer lezen over darmkanker »

Groente en fruit verlagen het risico op maagkanker

Het eten van weinig groente en fruit lijkt het risico op maagkanker te vergroten. Zorg daarom voor een dagelijkse inname van minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit.

Door veel te variëren, krijg je voldoende stoffen binnen die mogelijk een beschermend effect hebben op maagkanker. De positieve effecten van fruit (en dan met name citrusfruit) worden op dit moment meer bewezen geacht dan de positieve effecten van groenten.

Meer lezen over maagkanker »

Groente en fruit verlagen het risico op slokdarmkanker

Het eten van groente en fruit wordt geassocieerd met een verlaagd risico op slokdarmkanker. Zorg daarom voor een dagelijkse inname van minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit.

Door veel te variëren, krijg je voldoende stoffen binnen die mogelijk een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van slokdarmkanker. De positieve effecten van groenten worden op dit moment meer bewezen geacht dan de positieve effecten van fruit.

Meer lezen over slokdarmkanker »

Groente en fruit verlagen het risico op diabetes type 2

Het eten van veel groente en fruit wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes. Een fruitconsumptie van 300 gram per dag ten opzichte van 50 gram, verlaagt het risico op diabetes type 2 met 10%.

Het positieve effect van groente is vooral bewezen voor bladgroenten zoals salades, spinazie, andijvie en paksoi. Wees matig met groenten die een hoog zetmeelgehalte hebben, zoals aardappels, bonen en mais.

Meer lezen over diabetes mellitus type 2 »

Groente en fruit verlagen het risico op de ziekte van Parkinson

Groente en fruit bevatten veel gezonde stoffen, waaronder antioxidanten en fytochemicaliën. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen een beschermende werking hebben op neurologische en cognitieve achteruitgang.

Meer lezen over parkinson »

Groente en fruit verlagen het risico op borstkanker

Er zijn aanwijzingen dat het eten van voldoende groente en fruit het risico op borstkanker verkleint. Eet daarom minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag.

Door veel te variëren, krijg je voldoende stoffen binnen die mogelijk een beschermend effect hebben op borstkanker (zoals flavonoïden).

Meer lezen over borstkanker »

Groente en fruit verlagen het risico op prostaatkanker

De precieze rol die groente en fruit spelen bij een verlaagd risico op prostaatkanker is niet duidelijk. Wellicht dat antioxidanten en lycopeen, stoffen die voorkomen in groente en fruit, een beschermend effect hebben.

Meer lezen over prostaatkanker »

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of groente en fruit voor jou extra belangrijk kunnen zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

Langer gezond blijven dankzij de kennis van de genen

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Persoonlijk
Inzichten en adviezen op basis van jouw eigen DNA.

Veilig en Anoniem
Je privacy volledig gegarandeerd.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Benieuwd of een iGene Paspoort iets voor jou is? Kom er achter in 7 vragen.

DOE DE QUICK-CHECK

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu