X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Ontspanning

Regelmatig ontspannen en dagelijkse relaxmomentjes zijn goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Hiermee voorkom of verminder je stress. Stress kent een acute en een chronische vorm. Acute stress zorgt voor een directe gedragsmatige reactie en heeft evolutionair gezien een belangrijke functie (de zogeheten ‘fight or flight response’). Chronische stress daarentegen heeft een schadelijk effect op het lichaam. Deze vorm van stress kan onder meer veroorzaakt worden door een aanhoudende hoge werkdruk, relatieproblemen, familieomstandigheden of financiële problemen.

Stress en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen het voorkómen van stress.

Het voorkómen van stress verlaagt het risico op een beroerte

Er zijn aanwijzingen voor een relatie tussen chronische stress en het krijgen van een beroerte. Hierbij speelt een verhoogde bloeddruk een belangrijke rol.

Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of stress direct zorgt voor een verhoogde bloeddruk of indirect (bijvoorbeeld via overmatige alcoholconsumptie, of een slecht eet-, slaap- of beweegpatroon).

Het voorkómen van stress verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Stress lijkt gerelateerd te zijn aan een hogere kans op hart- en vaatziekten. Door chronische stress kunnen biologische processen zoals bloeddruk, cholesterol- en vetmetabolisme verstoord raken. Deze factoren kunnen bijdragen aan beschadigde bloedvaten en verhogen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. 

Er zijn verschillende therapieën om te leren ontspannen of om te gaan met spanning of stress. Hiermee kan het risico op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten worden verminderd.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het voorkomen van stress voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu