X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store
Bestellen Tijdelijke actietarieven geldig t/m 31 augustus

Roken

In tabaksrook zitten verschillende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Stoppen met roken heeft altijd zin. Probeer meeroken te voorkomen. De effecten van stoppen met roken zijn al op korte termijn meetbaar. Je conditie en bloedsomloop verbeteren direct. Na 1 jaar niet roken is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Na 10 jaar is het risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd. Na 10 tot 15 jaar is het risico op een beroerte en op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Roken en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met roken.

Roken verhoogt het risico op Alzheimer

Roken verhoogt de kans op Alzheimer. Bij mensen met het zogeheten APOE4 gen zorgt roken nog eens voor een extra hoog risico.

Meer lezen over alzheimer »

Roken verhoogt het risico op een beroerte

Stoffen uit tabak beschadigen de bloedvaten en beïnvloeden daarmee de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Uit onderzoek is gebleken dat de positieve effecten van stoppen met roken al na een half jaar optreden.

Meer lezen over beroerte »

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Roken is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Nicotine versnelt de hartslag, vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Verder zitten er in tabak deeltjes die de vaatwand kunnen beschadigen en het bloed sneller kunnen laten stollen, waardoor de kans op slagaderverkalking toeneemt.

Uit onderzoek is gebleken dat de positieve effecten van stoppen met roken al na een half jaar optreden.

Meer lezen over hart- en vaatziekten »

Roken verhoogt het risico op diabetes type 2

Door roken wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel moeilijker te reguleren is. Rokers hebben daardoor een aanzienlijk hogere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Meer lezen over diabetes mellitus type 2 »

Roken verhoogt het risico op botontkalking

Roken verhoogt de kans op botontkalking. Meeroken kan ongemerkt tot dezelfde schadelijke effecten leiden.

Meer lezen over botontkalking »

Roken verhoogt het risico op reuma

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat reuma drie keer zo vaak voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers. Dit geldt in het bijzonder voor mannen, zware rokers en mensen die reumafactor-positief zijn.

Meer lezen over reumatoïde artritis »

Roken verhoogt het risico op borstkanker

Roken verhoogt de kans op borstkanker. Met name roken in de periode tussen de eerste menstruatie en een eerste zwangerschap geeft een sterk verhoogd risico op borstkanker.

Meer lezen over borstkanker »

Roken verhoogt het risico op longkanker

Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk bewezen dat het roken van sigaretten de belangrijkste risicofactor is voor het krijgen van longkanker. Bij 85 tot 90% van de mensen die longkanker hebben, is roken de oorzaak. Van alle rokers krijgt gemiddeld 15 tot 20% longkanker.

Ook het roken van sigaren en pijp vergroot de kans op longkanker, evenals meeroken. Tabaksrook bevat talloze giftige stoffen waarvan het kankerverwekkende teer de grootste boosdoener is. Nicotine werkt sterk verslavend, maar is niet kankerverwekkend.

Meer lezen over longkanker »

Roken verhoogt het risico op darmkanker

Er zijn aanwijzingen dat roken het risico op darmkanker verhoogt.

Meer lezen over darmkanker »

Roken verhoogt het risico op maagkanker

Roken verhoogt de kans op maagkanker.

Meer lezen over maagkanker »

Roken verhoogt het risico op slokdarmkanker

Roken verhoogt de kans op slokdarmkanker. Als er in combinatie met roken ook alcohol gedronken wordt, is het risico op slokdarmkanker extra hoog.

Niet alleen roken, maar ook het kauwen van tabak is een risicofactor voor slokdarmkanker. Langdurig gebruik van tabak wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van slokdarmkanker.

Meer lezen over slokdarmkanker »

Roken verhoogt het risico op leverkanker

Roken verhoogt het risico op leverkanker. Dit risico is extra verhoogd bij regelmatig alcoholgebruik of als er sprake is van een hepatitis B of C infectie.

Meer lezen over leverkanker »

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of stoppen met roken (en het voorkomen van meeroken) voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

Langer gezond blijven dankzij de kennis van de genen

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Persoonlijk
Inzichten en adviezen op basis van jouw eigen DNA.

Veilig en Anoniem
Je privacy volledig gegarandeerd.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Benieuwd of een iGene Paspoort iets voor jou is? Kom er achter in 7 vragen.

DOE DE QUICK-CHECK

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu