X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Ventilatie

Door voldoende te ventileren, kun je de blootstelling aan radon verminderen. Radon is een radioactief edelgas dat in veel bouwmaterialen zit, zoals baksteen, natuursteen en cement. In woningen kan de concentratie aan radon daardoor oplopen, maar voldoende ventilatie kan de blootstelling aan radon weer verminderen.

Van nature komt radon voor in de aardkorst en atmosfeer. Daardoor wordt iedereen er in meerdere of mindere mate aan blootgesteld. De gemiddelde concentratie radon in Nederlandse woningen is overigens laag in vergelijking met andere Europese landen.

Radon en jouw gezondheid

Er zijn gezondheidseffecten die samenhangen met de blootstelling aan radon.

Blootstelling aan radon verhoogt het risico op longkanker

Blootstelling aan radon verhoogt het risico op longkanker. Radon en kleinere deeltjes van radon kunnen zich hechten aan rondzwevende stofdeeltjes. Bij inademing, kunnen de deeltjes zich vastzetten in het longweefsel en lokaal zorgen voor beschadiging via straling. De kans op longkanker neemt toe bij een langere en hogere mate van blootstelling.

Door je huis of werkruimte goed ventileren kan de blootstelling aan radon worden beperkt. Roken versterkt het risico op longkanker door radongas.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het vermijden van blootstelling aan radon voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu