X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Verzadigd vet

Een overmatige consumptie van verzadigd vet wordt in verband gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten komen vooral voor in koekjes, chips, kant-en-klaar producten, rood vlees en volle zuivel.
Het beeld over verzadigd vet is de laatste jaren genuanceerder geworden. Recente erkenning van inzichten benadrukt dat matige consumptie van verzadigde vetten acceptabel is; ze zijn nodig voor lichaamsprocessen in lever, darmen en hersenen. Een gebalanceerde vetinname, met beperkte hoeveelheden verzadigd vet en een nadruk op omega-3-vetzuren, is belangrijk voor een goede gezondheid. Kies bij voorkeur voor olijfolie, lijnzaadolie, chiazaadolie of vetten uit vis, en vermijd vetten met een hoog gehalte aan omega-6, zoals zonnebloemolie.

Verzadigd vet en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van verzadigd vet.

Verzadigd vet verhoogt het risico op een beroerte

Een te hoge inname van verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte en versnelde slagaderverkalking. Dit zijn risicofactoren voor een beroerte. Een evenwichtige vetinname met de nadruk op onverzadigde vetten draagt bij aan een betere vaatgezondheid. Een matige consumptie van verzadigde vetten past echter in een gezond voedingspatroon.

Kies bij voorkeur voor olijfolie of omega-3-rijke oliën (zoals koolzaadolie) in plaats van omega-6-rijke oliën zoals zonnebloemolie.

Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Een te hoge consumptie van verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte en slagaderverkalking. Dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een matige consumptie van verzadigde vetten past echter in een gezond voedingspatroon.

Het vervangen van (een overmaat aan) verzadigde vetten door onverzadigde omega-3 vetten, draagt bij aan het behoud van een gezond hart. Vermijd vetten met een ongunstige omega-6/omega-3 verhouding, zoals zonnebloemolie, en geef de voorkeur aan extra vierge olijfolie, lijnzaadolie, chiazaadolie en vette vis.

Verzadigd vet verhoogt het risico op eierstokkanker

Er zijn aanwijzingen dat een voedingspatroon met veel (verzadigd) vet een hoger risico op eierstokkanker met zich meebrengt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet teveel vette producten eet.

Verzadigd vet verhoogt het risico op prostaatkanker

Er zijn aanwijzingen dat een voedingspatroon met veel (verzadigd) vet een hoger risico op prostaatkanker met zich meebrengt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet teveel vette producten eet.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of minder verzadigd vet eten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2025 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Pas cookievoorkeuren aan
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu