X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Verzadigd vet

Verzadigde vetten staan bekend om hun negatieve impact op de gezondheid, omdat de cholesterolwaarden in je lichaam omhoog gaan wanneer je te veel verzadigd vet eet. Bronnen van verzadigd vet zijn koekjes, chips en kant-en-klaar producten. Ook dierlijke producten zoals vlees en volle zuivel bevatten veel verzadigd vet. Het negatieve imago van verzadigde vetten is de laatste jaren enigszins verbeterd. Verzadigde vetten zijn namelijk niet alleen ongezond; ze zijn ook nodig om processen in lever-, darm- en hersenen goed te laten verlopen.

Verzadigd vet en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het nuttigen van verzadigd vet.

Verzadigd vet verhoogt het risico op een beroerte

Te veel verzadigd vet vergroot de kans op een hoog cholesterolgehalte en kan slagaderverkalking veroorzaken. Dit zijn risicofactoren voor het krijgen van een beroerte.

Beperk daarom het gebruik van ongezonde vetten en kook met olijfolie en meervoudig onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Een hoge consumptie van verzadigd vet vergroot de kans op een hoog cholesterolgehalte en kan slagaderverkalking veroorzaken. Dit zijn risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

Door verzadigd vet te vervangen door meervoudig onverzadigd vet, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Beperk daarom het gebruik van ongezonde vetten en kook met olijfolie en meervoudig onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Verzadigd vet verhoogt het risico op eierstokkanker

Er zijn aanwijzingen dat een voedingspatroon met veel (verzadigd) vet een hoger risico op eierstokkanker met zich meebrengt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet teveel vette producten eet.

Verzadigd vet verhoogt het risico op prostaatkanker

Er zijn aanwijzingen dat een voedingspatroon met veel (verzadigd) vet een hoger risico op prostaatkanker met zich meebrengt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet teveel vette producten eet.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of minder verzadigd vet eten voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu