X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Zoutinname

Het mineraal natrium in (keuken)zout heeft een bloeddrukverhogend effect. Je kunt je zoutinname beperken door minder bewerkte- en kant-en-klaar maaltijden te consumeren. Naar schatting krijgt 85% van de Nederlanders meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Van nature zit er niet veel zout in voedingsmiddelen, maar de voedingsindustrie voegt het vaak toe aan allerlei producten; 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte voedingsproducten. Ga daarom voor puur voedsel in plaats van kant-en-klaar maaltijden en gebruik verse of gedroogde kruiden om je gerechten meer smaak te geven. Wil je toch zout gebruiken? Kies dan voor zout waarbij (een deel van) het natrium is vervangen door kalium en magnesium.

Zout en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met een hoge zoutinname.

Een hoge zoutinname verhoogt het risico op een beroerte

Een hoge zoutinname verhoogt de bloeddruk en daarmee de kans op het krijgen van een beroerte. Zorg daarom voor minder zout in je voedingspatroon en beperk de zoutinname tot maximaal 6 gram per dag. 

Let op: zout zit ongemerkt in veel bewerkte producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en vleesproducten, maar bijvoorbeeld ook in brood.

Een hoge zoutinname verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Er zijn aanwijzingen dat een hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Veel gevallen kunnen worden voorkomen door minder zout te consumeren. 

Zorg daarom voor minder zout in je voedingspatroon en beperk de zoutinname tot maximaal 6 gram per dag. Let op: zout zit ongemerkt in veel bewerkte producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en vleesproducten, maar bijvoorbeeld ook in brood.

Een hoge zoutinname verhoogt het risico op botontkalking

Een voedingspatroon met te veel zout zorgt voor een verhoogde calciumuitscheiding door de nieren. Een tekort aan calcium is een risicofactor voor botontkalking.

Zorg daarom voor minder zout in je voedingspatroon en beperk de zoutinname tot maximaal 6 gram per dag. Let op: zout zit ongemerkt in veel bewerkte producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en vleesproducten, maar bijvoorbeeld ook in brood.

Een hoge zoutinname verhoogt het risico op maagkanker

Zout en zoutrijke voedingsmiddelen verhogen het risico op maagkanker. Een hoge zoutconcentratie werkt namelijk als een bijtende stof, die het maagslijmvlies aantast.

Verder zorgt zout voor een tragere lediging van de maaginhoud, waardoor het slijmvlies langer blijft blootgesteld aan het zout. Ook wordt de maagwand kwetsbaarder voor kankerverwekkende stoffen.

Zorg daarom voor minder zout in je voedingspatroon en beperk de zoutinname tot maximaal 6 gram per dag. Je kunt je zoutinname beperken door vers te koken en niet te vaak gezouten en ingemaakte producten te eten.

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het beperken van je zoutinname voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu