X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Irinotecan

Irinotecan is een zogeheten cytostaticum; een middel dat celgroei en celdeling remt. Tevens onderdrukt het de werking van het afweersysteem, zodat minder ontstekingen optreden (immuun-suppressivum). Irinotecan is een zogeheten topoisomerase remmer. Irinotecan wordt voorgeschreven bij kanker van de dikke darm en endeldarm, als de kanker in een vergevorderd stadium is. Verder ook bij longkanker en alvleesklierkanker.

Irinotecan en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee irinotecan in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van irinotecan deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Irinotecan en het enzym UGT1A1

Irinotecan wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym UGT1A1. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van irinotecan van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met irinotecan.

Meer lezen over UGT1A1-enzym »
logo iGene

© Copyright 2021 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu