X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Oxcarbazepine

Oxcarbazepine is een anti-epilepticum uit de groep van de zogeheten natriumkanaalblokkers. Het middel brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust door de informatieoverdracht via de zenuwen te beïnvloeden. Oxcarbazepine wordt voorgeschreven bij epilepsie en zenuwpijn.
De kans op bijwerkingen als gevolg van een behandeling met oxcarbazepine, varieert per individu.

Oxcarbazepine en het nut van DNA-analyse

De kans op bijwerkingen als gevolg van een behandeling met oxcarbazepine, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van oxcarbazepine deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Oxcarbazepine en HLA-B*1502

Genetische verschillen kunnen er toe leiden dat je lichaam sommige eiwitten niet of in een afwijkende samenstelling aanmaakt, met als mogelijk gevolg een veranderde functionaliteit in de verwerking van geneesmiddelen.

Zo is bekend dat mutaties in het HLA-B*1502 gen mede verantwoordelijk kunnen zijn voor een overgevoeligheidsreactie op de behandeling met oxcarbazepine. Bij zogeheten HLA-B*1502 positiviteit is de kans op bijwerkingen aanzienlijk verhoogd. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met oxcarbazepine.

Meer lezen over HLA-B*1502 »

Ook bekend als

Trileptal
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu