X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

De kans op een beroerte verlagen dankzij kennis van je DNA

Als iemand in je omgeving wordt getroffen door een beroerte, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is een beroerte erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om een beroerte te voorkomen?  
 
Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoorden op dit soort vragen te vinden. 

 

Wat is een beroerte?

Een beroerte - ook wel cerebrovasculair accident genoemd - is de verzamelnaam voor een herseninfarct, een hersenbloeding en een TIA. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen bloed. Een kortdurende afsluiting van een bloedvat noemen we een TIA. Als een bloedvat langer wordt afgesloten, spreekt men van een herseninfarct. Een hersenbloeding ontstaat door een scheurtje in een bloedvat, meestal veroorzaakt door een zwakke plek in een bloedvat (aneurysma). Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans om een beroerte te krijgen.

beroerte erfelijk

Is een beroerte erfelijk?

De kans om een beroerte te krijgen is voor een deel erfelijk bepaald. Op dit moment is van meerdere genen wetenschappelijk aangetoond dat ze hierbij een rol spelen. Aan de hand van je DNA is daardoor goed te zien of je een verhoogde of verlaagde kans hebt om een beroerte te krijgen.

Oorzaak beroerte

Vaak heeft een beroerte geen directe oorzaak. Beroertes ontstaan vaak door een samenloop van verschillende factoren. Eén daarvan is erfelijkheid. Een combinatie van de volgende factoren kan een beroerte veroorzaken:

 • Erfelijkheid
 • Hartritmestoornissen
 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Overgewicht
 • Ongezond eten
 • Langdurige stress
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Weinig beweging

Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed, op andere niet. Van erfelijke factoren rondom een beroerte is niet iedereen zich bijvoorbeeld altijd bewust. Inzicht krijgen in je erfelijke aanleg voor een beroerte kan je helpen om te weten of het belangrijk is om iets in je gedrag te veranderen.


  

 

 

Voortekenen beroerte

Er zijn bij een beroerte meestal geen voortekenen; beroertes ontstaan vaak abrupt. Wel zijn er een aantal symptomen waaraan je een beroerte kan herkennen. Signaleer je deze eerste beroerte-symptomen snel, waardoor iemand direct naar het ziekenhuis gebracht kan worden? Dan kan dit de kans op herstel, in het geval van een TIA, verbeteren. Let hierbij op dat een TIA soms een voorteken kan zijn van een herseninfarct. 

Beroerte-symptomen

Je herkent een beroerte aan de plotselinge aanwezigheid van deze symptomen:

 • Scheeftrekkend gezicht met afhangende mond
 • Verlamde arm of verlamd been
 • Spraakproblemen
 • Slecht zicht
 • Evenwichtsstoornissen
 • Plotselinge ernstige hoofdpijn (alleen bij een hersenbloeding)

Ook is het mogelijk dat iemand tijdens een beroerte bewusteloos raakt. Als de genoemde symptomen korter dan een half uur aanhouden, is er waarschijnlijk sprake van een TIA. Houden de symptomen langer aan, dan is er waarschijnlijk sprake van een herseninfarct of hersenbloeding. 

beroerte voorkomen

Een beroerte voorkomen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op een beroerte te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van een beroerte. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie direct met je te delen in je iGene Paspoort. 

beroerte voortekenen

Jouw kans op een beroerte verkleinen?

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder een beroerte. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een beroerte, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verkleinen.

Meer weten?

Ontvang gratis de publicatie:

'Hoe je zelf kunt helpen een beroerte te voorkomen'

Publicatie downloaden

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu