X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Alzheimer: nog geen behandeling, wel weer een puzzelstukje

Alzheimer

 

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Maar ondanks alle kennis die we inmiddels hebben, zijn er nog steeds geen effectieve behandelmogelijkheden of medicijnen die het ziekteproces van Alzheimer kunnen vertragen. Wel wordt er regelmatig een nieuw puzzelstukje gevonden.

 

 

 

Zo hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat cognitieve achteruitgang, een voorstadium voor Alzheimer, gepaard gaat met een verminderde aanmaak van het stofje SERT (serotoninetransporter) in hersencellen. SERT is een zogeheten receptor, die op zijn beurt de werking van neurotransmitter serotonine* beïnvloedt. 

 

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Alzheimer patienten een verminderde serotonine-functie hebben in de hersenen, maar de oorzaak-gevolgrelatie was nog onduidelijk. Uit bovengenoemd onderzoek blijkt nu dat de afname van SERT bij mensen met de eerste symptomen van Alzheimer varieerde van 10% tot maar liefst 38%. Mogelijk is de lagere SERT-activiteit dus verantwoordelijk voor de verminderde serotonine-functie. Geen doorbraak, wel weer een puzzelstukje.

 

Naar aanleiding van dit nieuws schreef de website nu.nl ‘Alzheimer mogelijk af te remmen met serotonine-behandeling’, omdat er “opvallend weinig serotonine wordt aangemaakt in hersenen”. Wetenschappelijk gezien valt hier echter nog wel een kanttekening bij te plaatsen. In het gepubliceerde onderzoek is immers niet gekeken naar serotonine, maar naar serotoninetransporter (SERT). Mocht een lagere SERT-activiteit de oorzaak zijn van lagere serotonineconcentraties, dan is het nog maar de vraag of het opkrikken van de hoeveelheid serotonine effect heeft op de cognitieve achteruitgang. 

 

Desalniettemin geeft dit onderzoek ons weer nieuwe inzichten in het verloop en ontwikkeling van het ziekteproces van Alzheimer. Nogmaals: een puzzelstukje. Maar wel een belangrijk stukje, want hiermee kunnen weer stappen worden gezet richting mogelijke behandelopties. 

 

Bij iGene houden we nieuws over Alzheimer nauwlettend in de gaten. Bij relevante ontwikkelingen op het gebied van preventie en behandeling kunnen wij deze informatie namelijk delen met mensen die een verhoogde genetische aanleg voor Alzheimer hebben, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen. 

    

1) Smith, Gwenn S., et al. "Molecular imaging of serotonin degeneration in mild cognitive impairment." Neurobiology of Disease 105 (2017): 33-41.

 

*Neurotransmitters zorgen voor signaaloverdracht in zenuwcellen. De neurotransmitter serotonine, die onder andere actief is in de hersenen, heeft invloed op geheugen, stemming, slaap en eetlust. Mensen met een depressie hebben vaak een tekort aan serotonine. 

 

Gerelateerde nieuwsberichten:

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu