X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Mogen wij wel of niet het woord DNA gebruiken? Reclame Code Commissie stelt iGene in het gelijk…

Deze week maakte de Reclame Code Commissie haar beslissing bekend in de zaak van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) tegen iGene. De VKGN, die al langer kritiek heeft op publiek toegankelijke DNA-tests, maakte onder meer bezwaar tegen het gebruik van het woord ‘DNA’ op onze website. Gelukkig heeft de Reclame Code Commissie de klacht van de VKGN afgewezen.

Zoals wij ook in ons verweer voor de Commissie aanvoerden: toen de eerste publiek toegankelijke zwangerschapstests beschikbaar kwamen, gingen er veel stemmen op onder gynaecologen om vrouwen deze tests niet zelfstandig te laten uitvoeren. Nu er steeds meer publiek toegankelijke DNA-tests op de markt komen, lijkt er bij sommige klinisch genetici een vergelijkbare reflex op te treden.

Wij vinden correcte en volledige voorlichting enorm belangrijk

Wij zijn oprecht van mening dat een publiek toegankelijke DNA-test, tegen veel lagere kosten dan een klinische test, een waardevolle toevoeging is voor het zorgsysteem in een samenleving. En we vinden het daarbij enorm belangrijk om consumenten zo volledig en correct mogelijk voor te lichten. We zijn dan ook blij dat de Reclame Code Commissie ons op dit punt in het gelijk heeft gesteld.

Wel of geen ‘DNA’?

Een van de bezwaren die VKGN aanvoerde in haar klacht tegen iGene, was het gebruik van het woord ‘DNA’ in de teksten op onze website. Volgens de VKGN suggereren wij hiermee een betrouwbaarheid ‘die niet kan worden waargemaakt’. In haar uitspraak toont de Reclame Code Commissie zich ontvankelijk voor de manier waarop wij onderbouwen dat de resultaten van een iGene DNA-test wél betrouwbaar zijn.

Wij voerden onder meer aan dat er meer dan 10.000 wetenschappelijke onderzoeken en meta-analyses ten grondslag liggen aan de informatie die wij delen met gebruikers van het iGene Paspoort. Daarbij corrigeren wij bovendien voor zogeheten publicatiebias door ook expliciet onderzoeken waarin géén verband is gevonden, te betrekken bij onze berekeningen. Deze informatie is (evenals ons wetenschappelijk validatiemodel) ook duidelijk te vinden op onze website.

Begrip voor inhoudelijke argumenten

Overigens kunnen we wel begrip opbrengen voor enkele (eerdere) inhoudelijke kritiekpunten van het VKGN. Sterker nog: die helpen ons alleen maar om onze dienstverlening nóg verder te verbeteren. Een voorbeeld van zo’n inhoudelijk argument is dat sommige mensen de uitslag van een DNA-test mogelijk niet begrijpen. Dit heeft ons ertoe bewogen om mensen voortaan ook de mogelijkheid te bieden om een iGene DNA-test af te nemen in combinatie met een persoonlijk consult.

QuickCheck: is een DNA-test iets voor jou?

Naast de meest complete variant van onze DNA-test (iGene HEALTH), hebben we nu ook twee andere varianten: iGene FARMA en iGene BASIC. Voor het geval je wél interesse hebt in een persoonlijk farmacoprofiel en/of informatie over persoonlijke kenmerken in de categorie ‘leuk om te weten’, maar liever géén informatie ontvangt over je erfelijke aanleg voor bepaalde aandoeningen.

Tot slot hebben we een QuickScan op onze site gezet. Daarmee kun je aan de hand van 7 vragen alvast zelf controleren of een iGene Paspoort iets voor jou is en zo ja: welke iGene DNA-test voor jou interessant zou kunnen zijn.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu