X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

The COVID-19 Host Genetics Initiative: wereldwijd genetisch onderzoek naar COVID-19

Corona

Onderzoek naar genetische gevoeligheid voor het Corona-virus

Hoe kan het dat de ene persoon ernstig ziek wordt van COVID-19, terwijl een ander slechts milde symptomen vertoont? Leeftijd is een evidente risicofactor. Overgewicht lijkt dat eveneens te zijn. Maar spelen genetische verschillen tussen mensen mogelijk ook een rol? 

Om hierachter te komen, heeft de internationale academische gemeenschap de handen ineen geslagen voor The COVID-19 Host Genetics Initiative. Een groot wereldwijd onderzoek naar de mogelijke invloed van ons DNA op de ziektegevoeligheid voor het nieuwe coronavirus. 

Betekent dit dat er in het iGene Paspoort straks ook informatie over ziektegevoeligheid voor COVID-19 wordt opgenomen?

Dat ligt eraan. Hiervoor hanteren we dezelfde wetenschappelijke criteria als voor andere aandoeningen en persoonlijke eigenschappen. Het belangrijkste criterium daarbij is betrouwbaarheid: is er voldoende overtuigend wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen je DNA en je ziektegevoeligheid voor COVID-19? 

Voorlopig is het nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen.

 

Interessante resultaten? Wij houden je op de hoogte!

Al meer dan 100 onderzoeksgroepen van over de hele wereld hebben zich aangemeld voor deelname aan The COVID-19 Host Genetics Initiative. En elke dag sluiten nieuwe genetici zich aan. Zelf werden wij op het initiatief geattendeerd door het laboratorium van het Erasmus MC. De analysemethode die wij voor onze DNA-test hanteren, wordt namelijk ook gebruikt in het wereldwijde DNA-onderzoek naar COVID-19. 

 

Mede daarom blijven wij het onderzoek met grote belangstelling volgen. En zijn er interessante resultaten te melden? Dan delen wij die op onze website en via de berichtenservice van de iGene app. 

Wat we wel weten:

Genetische factoren hadden invloed bij de SARS-epidemie in 2003

In de berichtgeving rond het het huidige coronavirus wordt regelmatig de parallel getrokken tussen COVID-19 (veroorzaakt door het virustype SARS-CoV-2) en het virus (ook een coronavirus) dat begin deze eeuw zorgde voor een SARS-epidemie (SARS-CoV). Het erfelijke materiaal van deze twee coronavirussen komt voor ruim 80% overeen. 

Een SARS-infectie veroorzaakte destijds ook niet bij iedereen ernstige klachten; de mate en ernst varieerden. Dit was, net als bij COVID-19 deels toe te schrijven aan verschillen in risicofactoren, zoals leeftijd en comorbiditeit. Daarnaast weten we nu dat genetische factoren ook een rol hebben gespeeld bij iemands ziektegevoeligheid voor SARS.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu