X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Erfelijke fructose intolerantie (HFI)

Tal van persoonlijke eigenschappen worden (mede) bepaald door je DNA. Erfelijke fructose intolerantie (HFI) is er één van. Mensen met HFI hebben een aangeboren afwijking in het fructose-metabolisme, waardoor er ernstige klachten ontstaan na het consumeren van fructose-rijke producten. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan het enzym aldolase-B, waardoor er problemen ontstaan met het verwerken van fructose. Dit leidt tot ernstige klachten en schade aan organen.

Fructose intolerantie (HFI) en erfelijkheid 

Hereditaire fructose-intolerantie is een autosomaal recessieve aandoening die bij 1 op de 30.000 tot 50.000 mensen wordt vastgesteld. Daarbij zijn genetische veranderingen op ALDOB-gen verantwoordelijk voor een tekort aan het aldolase B-enzym. Er zijn verschillende mutaties op het ALDOB-gen beschreven die kunnen leiden tot HFI. Aan de hand van je DNA kun je dus in kaart laten brengen wat jouw persoonlijke aanleg voor fructose-intolerantie is. 

 

Let op: intolerantie is iets anders dan malabsorptie
Hereditaire fructose-intolerantie (HFI) is niet hetzelfde als fructose-malabsorptie. ‘Malabsorptie’ betekent ‘slechte opname’; in dat geval kan fructose (vruchtensuiker) niet of in onvoldoende hoeveelheden worden opgenomen door de darmen. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit doordat transporteiwitten (met name GLUT5) in de darmcellen niet goed werken of daar onvoldoende aanwezig zijn. Als gevolg daarvan wordt de opname van fructose verhinderd en komt fructose in de dikke darm terecht, waar het door de darmflora wordt omgezet. Hierdoor ontstaan klachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid en buikpijn.  

Naar schatting ervaart 30 tot 40% van de Midden- en Noord-Europeanen klachten als ze (naar verhouding) veel fructose binnen krijgen. Helaas zijn er in de wetenschappelijke literatuur nog geen genetische varianten beschreven die fructose-malabsorptie kunnen verklaren. Wel weten we dat fructose-malabsorptie vaak voorkomt in combinatie met lactose-intolerantie.

Jouw genetische aanleg voor fructose-intolerantie checken

Wil je weten hoe het zit met jouw genetische aanleg voor HFI? Als je een iGene Paspoort aanvraagt, heb je binnen 4 tot 6 weken inzicht in je eigen DNA- profiel en kun je het meteen checken. Net als jouw genetische aanleg voor verschillende andere persoonlijke eigenschappen, uiterlijke kenmerken en erfelijke aandoeningen.

iGene: gelukkiger leven dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten 

Naast informatie over verschillende persoonlijke kenmerken, krijg je met een iGene Paspoort ook informatie over tal van erfelijke aandoeningen. Daarnaast ontvang je gerichte informatie waarmee je jouw kans hierop zelf kunt helpen verkleinen. Zolang je gebruik maakt van onze berichtenservice blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu