Coeliakie (spreek uit als seu-lia-kíe) is een chronische darmaandoening waarbij een intolerantie bestaat voor gliadine in gluten. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in alle granen, maar maïs en rijst bevatten geen gliadine. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet ontstaan er ontstekingen in het darmslijmvlies, die kunnen leiden tot blijvende schade. Coeliakie verbetert bij het volgen van een glutenvrij dieet.
Coeliakie en erfelijkheid
Het is nog niet precies bekend waardoor coeliakie wordt veroorzaakt, maar de kans om deze aandoening te krijgen is deels erfelijk bepaald. Op dit moment is van meerdere genen wetenschappelijk aangetoond dat ze hierbij een rol spelen. Aan de hand van je DNA is daardoor te zien of je een verhoogde of verlaagde kans hebt om coeliakie te krijgen.
Coeliakie voorkomen
Op dit moment is er nog weinig bekend over manieren waarop je zelf een bijdrage kunt leveren aan de preventie van coeliakie. Daarom staat er in je iGene Paspoort op dit moment ook nog géén informatie over deze aandoening.
Alertservice voor coeliakie
Als je je aanmeldt voor de iGene nieuwsbrief (rechtsonder op deze pagina), dan ontvang je alerts als wij belangrijke updates doorvoeren op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Mocht er bijvoorbeeld een belangrijke ontdekking worden gedaan omtrent de preventie van coeliakie, dan kun je daar direct je voordeel mee doen.
iGene: gelukkiger leven dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten
Met een iGene Paspoort krijg je informatie over tal van erfelijke aandoeningen en gerichte informatie om jouw kans hierop te verkleinen. Zolang je gebruik maakt van onze berichtenservice blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.
Meer weten?
Ontvang gratis de publicatie:
'Een iGene Paspoort: iets voor mij?'
Publicatie downloaden