X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

De kans op een beroerte verlagen dankzij de kennis van je DNA

Als iemand in je omgeving wordt getroffen door een beroerte, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico verlagen?  

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoorden op dit soort vragen te vinden. 

Een beroerte - ook wel cerebrovasculair accident genoemd - is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen geen bloed. Een kortdurende afsluiting van een bloedvat noemen we een TIA. Een hersenbloeding ontstaat door een scheurtje in een bloedvat, meestal veroorzaakt door een zwakke plek in een bloedvat (aneurysma). Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans om een beroerte te krijgen.

Genetische aanleg voor een beroerte

Hoe groot je persoonlijke risico op een beroerte is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA.

Een beroerte voorkomen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op een beroerte te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van een beroerte. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie direct met je te delen in je iGene Paspoort. 

Jouw kans op een beroerte verlagen?

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder een beroerte. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een beroerte, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.

Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort

Zolang je iGene Paspoort actief is, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je een beroerte nog beter kunt voorkomen, kun je daar direct je voordeel mee doen.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu