X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

De kans op borstkanker verlagen dankzij de kennis van je DNA

borstkanker

Als bij iemand uit je omgeving borstkanker wordt ontdekt, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico te verlagen?

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoord op dit soort vragen te vinden.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Europa krijgt in haar leven borstkanker. Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 

Genetische aanleg voor borstkanker

Hoe groot je persoonlijke risico op borstkanker is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA. Bij de meeste borstkankergevallen spelen meerdere vaak voorkomende DNA-variaties een rol. Ieder hebben ze vaak slechts kleine effecten, maar de optelsom van deze variaties (in laag-risco genen) leidt in het algemeen tot licht veranderde kansen op borstkanker. Daarnaast kan een mutatie op het CHEK2-gen het risico op borstkanker aanzienlijk verhogen, deze mutatie komt in West-Europa relatief vaak voor (ongeveer 1%).  

Erfelijke vorm van borstkanker
Let op: in 5 tot 10% van alle borstkankergevallen is er sprake van een relatief zeldzame mutatie in een hoog-risico gen. Bekende hoog-risico genen zijn BRCA1 en BRCA2. Een mutatie op een van deze hoog-risicogenen komt voor bij 1 op de 400 mensen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er in jouw familie sprake kan zijn van een dergelijke mutatie, adviseren we om een afspraak te maken bij de huisarts. Deze zal een inschatting maken of je in aanmerking komt voor erfelijkheidsonderzoek bij een klinisch geneticus. iGene brengt, in tegenstelling tot een klinisch genetisch onderzoek, niet het hele gen in kaart, waardoor er mutaties kunnen zijn die niet gedetecteerd worden door iGene. In de praktijk blijkt dat de iGene DNA-test ongeveer 80-90% van alle BRCA-positieve mensen kan opsporen.

Heb je een vermoeden dat dit in jouw familie voorkomt, kijk dan op de website Het zit in de familie.

Als er sterke aanwijzingen zijn voor een BRCA-genmutatie, is het verstandig om een gesprek met de huisarts in te plannen. De huisarts zal een inschatting maken of je in aanmerking komt voor een erfelijkheidsonderzoek door een klinisch geneticus. De klinisch geneticus zal (bij voldoende indicatie) een volledig genen-onderzoek verrichten en je adequaat begeleiden.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen een klinisch genetisch onderzoek en de iGene DNA-test? Dat kan op deze pagina.

De kans op borstkanker verlagen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op borstkanker te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het verlagen van de kans op borstkanker. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie met je te delen in je iGene Paspoort.

Jouw kans op borstkanker verlagen?*

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.

Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort

Zolang je iGene Paspoort actief is, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je de kans op borstkanker nog verder kunt verkleinen, kun je daar direct je voordeel mee doen.

* Als je een BRCA1, BRCA2 of PALB2 mutatie hebt (al dan niet gedetecteerd door iGene), dan zullen de adviezen en tips naar alle waarschijnlijkheid niet opwegen tegen het verhoogde risico als gevolg van deze mutatie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen goed is om er een gezonde leefstijl op na te houden.
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu