X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

De kans op borstkanker verlagen dankzij de kennis van je DNA

borstkanker

Als bij iemand uit je omgeving borstkanker wordt ontdekt, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico te verlagen?

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoord op dit soort vragen te vinden. In deze brochure gaan we dieper in op de verschijnselen van borstkanker, de rol die erfelijkheid bij de ziekte speelt, en de vraag of en hoe de kans op borstkanker te verlagen is.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Europa krijgt in haar leven borstkanker. Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 

Genetische aanleg voor borstkanker

Hoe groot je persoonlijke risico op borstkanker is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA. 

Let op: bij iGene worden niet alle mutaties op de BRCA-genen in kaart gebracht. In de praktijk blijkt dat ongeveer 90% van alle BRCA-positieve mensen opgespoord kan worden (zie brochure voor extra informatie)

De kans op borstkanker verlagen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op borstkanker te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het verlagen van de kans op borstkanker. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie met je te delen in je iGene Paspoort.

Jouw kans op borstkanker verlagen?*

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op borstkanker, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.

Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort

Zolang je iGene Paspoort actief is, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je de kans op borstkanker nog verder kunt verkleinen, kun je daar direct je voordeel mee doen.

* Als je een BRCA1, BRCA2 of PALB2 mutatie hebt (al dan niet gedetecteerd door iGene), dan zullen de adviezen en tips naar alle waarschijnlijkheid niet opwegen tegen het verhoogde risico als gevolg van deze mutatie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen goed is om er een gezonde leefstijl op na te houden.