X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

De kans op botontkalking verlagen dankzij de kennis van je DNA

Als bij iemand in je omgeving botontkalking - ook wel osteoporose genoemd - wordt vastgesteld, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico verlagen?

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoorden op dit soort vragen te vinden.

Botontkalking is een aandoening waarbij de botten kalk, mineralen en structuur verliezen. Dit leidt tot broze botten en een verhoogd risico op botbreuken en inzakking van de ruggenwervels. Zeker op oudere leeftijd kunnen botbreuken een oorzaak zijn van sterfte en invaliditeit. Botontkalking komt het meeste voor bij vrouwen na de overgang, omdat het hormoon oestrogeen dan nauwelijks meer wordt aangemaakt.

Genetische aanleg voor botontkalking

Hoe groot je persoonlijke risico op botontkalking is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA.

botontkalking voorkomen

Botontkalking voorkomen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op botontkalking te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van botontkalking. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie direct met je te delen in je iGene Paspoort.

botontkalking kans verkleinen

Jouw kans op botontkalking verlagen?

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder botontkalking. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op botontkalking, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.

Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort

Zolang je iGene Paspoort actief is, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je botontkalking nog beter kunt voorkomen, kun je daar direct je voordeel mee doen.  

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu