X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Macula-degeneratie voorkomen dankzij kennis van je DNA

Als bij iemand in je omgeving macula-degeneratie wordt vastgesteld, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico verlagen?

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoorden op dit soort vragen te vinden.

Macula-degeneratie is een oogaandoening in het centrale gedeelte van het netvlies (de macula lutea). Het ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: een droge en natte vorm. Bij beide vormen verslechtert het gezichtsvermogen, met uiteindelijk slechtziendheid tot gevolg. Bij de droge vorm kan dit 10-15 jaar duren; bij de natte vorm weken tot maximaal 2 jaar.

Genetische aanleg voor macula-degeneratie

Hoe groot je persoonlijke risico op macula-degeneratie is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar in belangrijke mate ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA.

Macula-degeneratie voorkomen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op macula-degeneratie te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van macula-degeneratie. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie met je te delen in je iGene Paspoort.

Jouw kans op macula-degeneratie verlagen?

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder macula-degeneratie. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op macula-degeneratie, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verkleinen.

iGene: gelukkiger leven dankzij de laatste wetenschappelijke inzichten

Zolang je gebruik maakt van iGene, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je de kans op macula-degeneratie nog verder kunt verkleinen, kun je daar direct je voordeel mee doen.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu