X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

Alcohol inname

Het effect van alcohol op gezondheid is afhankelijk van het drinkpatroon en de gemiddelde (dagelijkse) alcoholconsumptie. Bij meer dan 1 glas per dag voor vrouwen of 2 glazen voor mannen neemt het risico op diverse ziekten met 15 tot 20% toe. Een standaardglas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol, ongeacht het drankje. Een matige alcoholconsumptie van maximaal half tot één standaardglas per dag wordt geassocieerd met een algeheel lager sterfterisico. Het risico op individuele ziekten door alcoholgebruik is echter wisselend. Adviezen kunnen dan ook uiteenlopen van geen alcohol tot maximaal 1 standaardglas per dag voor vrouwen of 2 glazen voor mannen.

Acohol en jouw gezondheid

Er zijn meerdere gezondheidseffecten die samenhangen met het drinken van alcohol.

Alcohol verhoogt het risico op Alzheimer

Er zijn aanwijzingen dat een hoog alcoholgebruik een verhoogde kans op Alzheimer geeft. Er is geen verband gevonden tussen een matige alcoholconsumptie en Alzheimer.

Meer lezen over alzheimer »

Alcohol verhoogt het risico op een beroerte

Overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan het krijgen van een beroerte. Volgens de Gezondheidsraad neemt het risico op een beroerte met 35% toe bij een alcoholgebruik van 3 of meer glazen per dag, ten opzichte van 0 tot 1 glas per dag.

Matig alcoholgebruik, tot maximaal 1 glas per dag, hangt naar alle waarschijnlijkheid samen met een enigszins lager risico op een beroerte.

Meer lezen over beroerte »

Alcohol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten

Overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan het krijgen van hart- en vaatziekten. Wees daarom matig met alcohol. Drink niet elke dag en drink niet meer dan een half tot één glas per dag. Bij deze gematigde hoeveelheden alcohol tonen verschillende onderzoeken zelfs een klein beschermend effect aan. Dit effect verdwijnt bij een alcoholconsumptie van 2 of meer glazen per dag.

Het drinken van meer dan 6 glazen per dag zorgt voor een fors hoger risico van 45% op hart- en vaatziekten.

Meer lezen over hart- en vaatziekten »

Alcohol verhoogt het risico op diabetes type 2

Matig alcoholgebruik hangt samen met een lager risico op diabetes type 2. Veelvuldig alcoholgebruik geeft echter een hogere kans op diabetes, omdat een hoge alcoholconsumptie overgewicht kan veroorzaken.

Daarnaast kan het vet- en koolhydraatmetabolisme worden verstoord en kan de leverfunctie achteruit gaan. Drink daarom niet of met mate (maximaal een half tot één glas per dag).

Meer lezen over diabetes mellitus type 2 »

Alcohol verhoogt het risico op botontkalking

Veelvuldig alcoholgebruik (twee of meer glazen per dag) geeft een hogere kans op botontkalking. Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over botontkalking »

Alcohol verhoogt het risico op borstkanker

Er is een relatie aangetoond tussen alcoholgebruik en het risico op borstkanker. Een matige alcoholconsumptie van een half tot anderhalf glas per dag geeft al een licht verhoogd risico op borstkanker; bij meer dan 1,5 glas per dag gaat het risico met 10% omhoog.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van alcohol in de periode voor de eerste zwangerschap ook een groter risico op borstkanker op latere leeftijd met zich meebrengt. Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over borstkanker »

Alcohol verhoogt het risico op darmkanker

Veelvuldig alcoholgebruik geeft een hogere kans op darmkanker. Een dagelijkse consumptie van 3 glazen of meer geeft een 20% hogere kans op darmkanker. Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over darmkanker »

Alcohol verhoogt het risico op maagkanker

Alcohol irriteert het slijmvlies van de maag. Overmatig alcoholgebruik (meer dan 2 glazen per dag) vergroot de kans op maagkanker daardoor sterk. Dit effect is niet gevonden bij matig alcoholgebruik (maximaal 1 glas per dag). Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over maagkanker »

Alcohol verhoogt het risico op slokdarmkanker

Veelvuldig alcoholgebruik geeft een hogere kans op slokdarmkanker. Voor iemand die zowel alcohol drinkt als rookt, is het risico op slokdarmkanker extra hoog. Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over slokdarmkanker »

Alcohol verhoogt het risico op longkanker

Een matige alcoholconsumptie (een half tot één glas per dag) hangt wellicht samen met een enigszins lager risico op longkanker. De kans op longkanker is echter verhoogd bij een inname van meer dan 2 glazen per dag. Drink daarom niet of met mate.

Meer lezen over longkanker »

Alcohol verhoogt het risico op leverkanker

Overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan een hoger risico op leverkanker. Dit verband is aangetoond voor het dagelijks nuttigen van meer dan drie glazen alcohol. In eerste instantie leidt langdurig alcoholgebruik tot vervetting van de lever. Op den duur kan hierdoor levercirrose ontstaan, wat het risico op leverkanker vergroot.

Meer lezen over leverkanker »

iGene Paspoort

iGene biedt je inzicht in persoonlijke risico's op aandoeningen en vertelt je of het matigen van je alcoholgebruik voor jou extra belangrijk kan zijn om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Daarnaast geeft een iGene Paspoort je informatie over wat je verder kunt doen om risico's te verlagen. Daarbij leggen we de nadruk op gedrag waarmee jíj de meeste gezondheidswinst kunt behalen. In de onderstaande publicatie lees je meer over wat iGene voor jou kan betekenen.

Meer weten?

Ontvang gratis de publicatie:

"Langer gezond blijven met een iGene Paspoort"

Direct Ontvangen (PDF)

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.