X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

DNA-analyse

Wat is een DNA-analyse?

DNA-analyse is het onderzoeken en analyseren van DNA. DNA is een biochemisch macromolecuul dat het erfelijk materiaal draagt in ons lichaam. Elk levend organisme heeft DNA. DNA is opgebouwd uit vier verschillende soorten bouwstenen (nucleotiden): adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). De volgorde waarin alle 3 miljard bouwstenen staan bepaalt jouw genetische code.

In ieder mens is de volgorde van de bouwstenen in het DNA voor 99,7 tot 99,9% gelijk. Er is dus een klein percentage dat in ieder individu verschillend is en dat ieder mens uniek maakt. Deze verschillen in het DNA worden variaties of mutaties genoemd. Deze DNA-variaties en -mutaties bepalen onder andere verschillen in uiterlijke kenmerken, zoals oog-, huids- en haarkleur. Maar ook bij biologische processen kunnen genetische verschillen impact hebben, denk bijvoorbeeld aan verwerking van voeding (zoals lactose- of glutenintolerantie), medicijngevoeligheid en aanleg voor verschillende aandoeningen.

Een DNA-analyse vertaalt deze genetische verschillen naar persoonlijke en leesbare informatie. Er zijn verschillende soorten DNA-analyses mogelijk, afhankelijk van het doel van het onderzoek.

 

DNA-analyse

Wat kun je met een DNA-analyse?

Op eeneiige tweelingen na, heeft ieder persoon een unieke genetische DNA-code. Bovendien zijn deze DNA-moleculen terug te vinden in iedere celkern van menselijke cellen. Dus met wat speeksel, bloed of haar, kun je het DNA uit de cellen isoleren en laten analyseren. Zo kan men bij forensisch onderzoek aan de hand van DNA-sporen bij een plaats delict, de mogelijke dader(s) achterhalen. Ook familiebanden en afkomst kunnen aan de hand van een DNA-analyse in kaart worden gebracht.

Maar je kunt nog veel meer met een DNA-analyse. Zo kun je met een DNA-analyse achterhalen of je overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen of voedingsstoffen. Ook kun je in kaart laten brengen of je een erfelijke aanleg hebt voor specifieke aandoeningen of dat je hier drager van bent.

De laatste jaren zijn er steeds meer commerciële partijen bijgekomen die DNA-analyse aanbieden voor persoonlijk gebruik. Aan de hand van DNA-analyse kun je inzicht krijgen in bepaalde gezondheidsaspecten, waarnaar je preventief actie kunt ondernemen. Een DNA-analyse kun je dan ook zien als een ondersteuning van je gezondheid.

Bij iGene richten we ons met DNA-analyse op verschillende gezondheidsaspecten. Zo kun je informatie krijgen over over je genetische aanleg voor verschillende aandoeningen, voedingsintoleranties en gevoeligheid voor medicijnen. Wil je meer weten over de DNA-analyses van iGene? Kijk dan hier

Hoe werkt een DNA-analyse?

Een DNA-analyse begint bij het afnemen van wat DNA. Dit is erg eenvoudig, je hebt alleen wat speeksel nodig. Bij een iGene DNA-test, ontvang je thuis een testkit met een buisje waar je wat speeksel in doet. Het buisje stuur je met een meegeleverde retourenvelop terug voor de DNA-analyse in een gecertificeerd laboratorium. 

Gemiddeld duurt het volledige proces 4 tot 6 weken. Vervolgens ontvang je een iGene paspoort met een overzicht van de bevindingen. 

Wil je meer weten over hoe de test bij iGene werkt? Lees hier meer.

 

Verschillende DNA-analyses van iGene 

De DNA-analyses van iGene richten zich op verschillende gezondheidsaspecten. Bij iGene vinden we het belangrijk dat iedereen de kennis uit zijn of haar DNA kan gebruiken om gezonder te leven.

De informatie is opgedeeld in drie onderdelen zodat je zelf kan kiezen welke onderwerpen je in kaart wil laten brengen. Voor iedere test geldt dat de DNA-afname en het laboratoriumproces (DNA-analyse) hetzelfde is.

Dit zijn de pakketten waaruit je kunt kiezen:

iGene Basic

Met de iGene Basic DNA-analyse worden persoonlijke kenmerken onderzocht, zoals: aanleg voor snelle spiervezels, intoleranties voor o.a. gluten, fructose en lactose, maar ook gevoeligheden voor stress, alcohol of cafeïne. Lees hier meer over de iGene Basic DNA-test

iGene Farma

Bij de iGene Farma DNA-analyse ontvang je naast de persoonlijke kenmerken ook informatie over medicijngevoeligheid. We brengen in kaart op welke medicijnen je afwijkend kunt reageren. Hiermee kan een arts of apotheker voor jou meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen. Lees hier meer over de iGene Farma DNA-test

iGene Health

Naast persoonlijke kenmerken en medicijngevoeligheid, krijg je bij de iGene Health DNA-analyse ook inzicht in aanleg voor ziektes en aandoeningen. Je ontvangt alleen informatie over aandoeningen waarbij het in preventief opzicht zinvol is om iets te weten over je eigen aanleg. Bijvoorbeeld omdat je met leefstijlaanpassingen, of door alert te zijn in vroegopsporing, zelf een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen ervan.

Blijkt dat je genetische aanleg hebt voor een bepaalde aandoening? Dan ontvang je gerichte preventie-informatie. Je ziet meteen op welke fronten voor jou de meeste winst te behalen valt, zodat je makkelijk prioriteiten kunt stellen. Lees hier meer over de iGene Health DNA-test.

 

 

 

de iGene DNA-test

 • Basic

  Persoonlijke kenmerken

  Veel ligt in je DNA vast. Je gevoeligheid voor cafeïne bijvoorbeeld, je aanleg voor het proeven van bittere smaken en je gevoeligheid voor pijn en stress.

  Meer over Basic
 • Farma

  Medicijngevoeligheid

  Ontdek hoe het zit met jouw gevoeligheid voor tientallen medicijnen. Bekijk het praktische farmaco-profiel, dat je makkelijk kunt delen met je huisarts of apotheker.

  Meer over Farma
 • meest gekozen

  Health

  Gezondheid

  Inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende aandoeningen. Ontvang relevante preventie-informatie en word geholpen met leefstijlprioriteiten.

  Meer over Health

Is een DNA-analyse iets voor jou?

Benieuwd of een DNA-analyse wat voor jou is en wat jij er uit kunt halen? Bepaalde factoren zijn van belang om te bepalen of een DNA-analyse de moeite waard is.

Daarom hebben we een quickscan: een korte vragenlijst om te bepalen of je wel of geen DNA-analyse bij iGene zou moeten doen en welke test bij jou past.

DNA-test quickcheck

Wil je meer weten over DNA-tests en wat je er mee kunt? 

Bekijk dan onze blogs

Meestgestelde vragen over DNA-test

Hoe betrouwbaar is een DNA-test?
Voor betrouwbare uitkomsten van een DNA-test zijn twee aspecten belangrijk: de kwaliteit van de DNA-analyse en de wetenschappelijke onderbouwing van de data-analyse. 

De DNA-analyse vindt plaats in een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoekslaboratorium in Nederland. Het is een volledig geautomatiseerd proces met hoogwaardige analyseapparatuur. Er worden strenge kwaliteitscriteria gesteld en verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Vervolgens worden de DNA-resultaten, de zogenoemde genotypes, vertaald naar leesbare uitslagen door middel van de data-analyse. Voor de data-analyse zijn talloze wetenschappelijke publicaties verzameld en beoordeeld in de database van iGene. Op deze manier worden er alleen verbanden getrokken waarover een wetenschappelijke consensus bestaat.

Wat kost een DNA-test?
Bij iGene kun je een DNA-test doen vanaf € 129,-. Je ontvangt dan alleen informatie over je persoonlijke kenmerken. Wil je ook informatie over medicijngevoeligheid? Dan kost de test € 209,-. Wil je daarnaast ook informatie over welke aanleg voor ziektes je hebt en preventie-advies hierbij? Dan betaal je € 249,- 

Hoe snel kun je een DNA-test doen?
Wanneer je een DNA-test bij ons bestelt, ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket thuis. Nadat je dit met jouw speeksel naar ons hebt teruggestuurd, wordt het geanalyseerd in het laboratorium. Het kan dan 4 tot 6 weken duren voordat je de uitslag hebt. 

Hoe zit het met de privacy van mijn DNA gegevens?
Bij iGene worden de persoonsgegevens en DNA-gegevens in het hele traject strikt gescheiden verwerkt. Ze kunnen technisch gezien simpelweg niet aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen ze ook niet gebruikt of misbruikt worden door derden. Zelfs niet in het geval van een hack of lek. Alleen jij hebt een unieke code die het mogelijk maakt om informatie op basis van DNA- gegevens toegankelijk te maken op jouw smartphone. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Kijk dan op deze pagina over privacy

 
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu