X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Genetisch onderzoek

Wat is genetisch onderzoek?

Soms komt een bepaalde aandoening in een familie vaker voor dan gemiddeld. Er kan dan sprake zijn van een erfelijke factor waardoor je genetisch gezien een groter risico hebt op die ziekte of aandoening. Bij ernstige aandoeningen is dit meestal al vastgesteld bij de geboorte, maar veelal komen aandoeningen op latere leeftijd tot ontwikkeling. Door middel van genetisch onderzoek kun je dit in kaart laten brengen.

Er zijn veel verschillende aandoeningen die een mens kan krijgen of ontwikkelen. Per aandoening is de rol die DNA daarin speelt verschillend. Bij sommige aandoeningen kan één mutatie of DNA-foutje al verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de ziekte. Soms is één defect gen niet een probleem (je bent dan drager), maar als beide genen door een mutatie defect zijn leidt dit wel tot problemen. In deze gevallen is de DNA component bepalend en zorgen de genetische foutjes voor een erfelijke aandoening.

Bij de meeste veelvoorkomende aandoeningen spelen genetische variaties niet een allesbepalende rol en worden ziekterisico’s, naast DNA, ook door andere factoren beïnvloedt. Genetisch onderzoek kan dan gebruikt worden om een risico-analyse te maken van jouw kansen op het krijgen van een bepaalde aandoening.

Kortom, met genetisch onderzoek kan er op drie manieren onderzoek worden gedaan:
- het vaststellen van een erfelijke aandoening
- screening of je drager bent van een erfelijke aandoening
- analyseren wat je genetische aanleg is voor een of meerdere aandoeningen

 

genetisch onderzoek

Verschil erfelijkheid en genetische aanleg

Erfelijke aandoeningen worden 100% door DNA-mutaties veroorzaakt. Als je drager bent van een erfelijke aandoening wordt je zelf niet ziek. Maar je kunt de specifieke mutatie wel doorgeven aan je kinderen (die kans is 50%). De aandoening kan zich pas ontwikkelen wanneer twee dezelfde defecte genen zijn doorgegeven. Als je drager bent, is het dus belangrijk om te weten of je partner ook drager is van dezelfde erfelijke aandoening.

Wanneer er sprake is van ‘genetische aanleg’ heb je een grotere kans om de ziekte te krijgen. Of je de ziekte ook daadwerkelijk krijgt, is niet alleen afhankelijk van je genen. Je leefstijl en omgevingsfactoren hebben ook invloed of je ziek wordt of niet. Denk bijvoorbeeld aan roken, sporten, alcohol en gezond eten.

Met genetisch onderzoek kun je dus achterhalen of je aanleg hebt of drager bent van een erfelijke ziekte.

Hoe werkt erfelijkheidsonderzoek?

Voor erfelijkheidsonderzoek naar specifieke erfelijke aandoeningen kun je naar een klinisch geneticus gaan. Voor een afspraak met een klinisch geneticus heb je wel een verwijzing nodig van een arts. Samen met de klinisch geneticus kijk je naar je stamboom en naar de medische gegevens van verschillende familieleden. Vervolgens zal er een gerichte DNA-analyse plaatsvinden.

Genetisch onderzoek van iGene

Ben je benieuwd of jij op basis van jouw DNA een genetische aanleg hebt voor bepaalde aandoeningen? Bij iGene kun je ook genetisch onderzoek laten uitvoeren, maar dit is niet hetzelfde onderzoek als bij een klinisch geneticus. Bij iGene worden er geen erfelijke aandoeningen in kaart gebracht. Het DNA-onderzoek bij iGene brengt genetische risico’s van een aantal veel voorkomende en (meestal) behandelbare aandoeningen in kaart.

Blijk je bijvoorbeeld een verhoogd risico te hebben op hart- en vaatziekten? Dat betekent niet dat je hier daadwerkelijk last van gaat krijgen. Het geeft wel een indicatie om alert te zijn en extra aandacht te besteden aan gezonde voeding en leefstijl. Hierover geeft iGene bovendien ook tips en adviezen.

iGene lab

Hoe werkt genetisch onderzoek bij iGene?

Een DNA-test begint bij het afnemen van wat DNA. Dit is erg eenvoudig, je hebt alleen wat speeksel nodig. Bij een iGene DNA-test, ontvang je thuis een testkit met een buisje waar je wat speeksel in doet. Het buisje stuur je met een meegeleverde retourenvelop terug voor de DNA-analyse in een gecertificeerd laboratorium. 

Gemiddeld duurt het volledige proces 4 tot 6 weken. Vervolgens ontvang je een iGene paspoort met een overzicht van de bevindingen. 

Wil je meer weten over hoe de test bij iGene werkt? Lees hier meer.

 

Verschillende DNA-testen van iGene 

De DNA-testen van iGene richten zich op verschillende gezondheidsaspecten. Bij iGene vinden we het belangrijk dat iedereen de kennis uit zijn of haar DNA kan gebruiken om gezonder te leven. De informatie is opgedeeld in drie onderdelen zodat je zelf kan kiezen welke onderwerpen je in kaart wil laten brengen. Voor iedere test geldt dat de DNA-afname en het laboratoriumproces hetzelfde is.

Dit zijn de pakketten waaruit je kunt kiezen:

iGene Basic

Met de iGene Basic test worden persoonlijke kenmerken onderzocht, zoals: aanleg voor snelle spiervezels, intoleranties voor o.a. gluten, fructose en lactose, maar ook gevoeligheden voor stress, alcohol of cafeïne. Lees hier meer over de iGene Basic DNA-test

iGene Farma

Bij de iGene Farma test ontvang je naast de persoonlijke kenmerken ook informatie over medicijngevoeligheid. We brengen in kaart op welke medicijnen je afwijkend kunt reageren. Hiermee kan een arts of apotheker voor jou meteen het juiste geneesmiddel en de juiste dosering kiezen. Lees hier meer over de iGene Farma DNA-test

iGene Health

Naast persoonlijke kenmerken en medicijngevoeligheid, krijg je bij de iGene Health test ook inzicht in aanleg voor ziektes en aandoeningen. Je ontvangt alleen informatie over aandoeningen waarbij het in preventief opzicht zinvol is om iets te weten over je eigen aanleg. Bijvoorbeeld omdat je met leefstijlaanpassingen, of door alert te zijn in vroegopsporing, zelf een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen ervan. Blijkt dat je genetische aanleg hebt voor een bepaalde aandoening? Dan ontvang je gerichte preventie-informatie. Je ziet meteen op welke fronten voor jou de meeste winst te behalen valt, zodat je makkelijk prioriteiten kunt stellen. Lees hier meer over de iGene Health DNA-test.

 

 

 

de iGene DNA-test

 • Basic

  Persoonlijke kenmerken

  Veel ligt in je DNA vast. Je gevoeligheid voor cafeïne bijvoorbeeld, je aanleg voor het proeven van bittere smaken en je gevoeligheid voor pijn en stress.

  Meer over Basic
 • Farma

  Medicijngevoeligheid

  Ontdek hoe het zit met jouw gevoeligheid voor tientallen medicijnen. Bekijk het praktische farmaco-profiel, dat je makkelijk kunt delen met je huisarts of apotheker.

  Meer over Farma
 • meest gekozen

  Health

  Gezondheid

  Inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende aandoeningen. Ontvang relevante preventie-informatie en word geholpen met leefstijlprioriteiten.

  Meer over Health

Genetisch onderzoek iets voor jou?

Benieuwd of genetisch onderzoek wat voor jou is en wat jij er uit kunt halen? Bepaalde factoren zijn van belang om te bepalen of een DNA-onderzoek

de moeite waard is. Daarom hebben we een quickscan: een korte vragenlijst om te bepalen of je wel of geen DNA-test zou moeten doen en welke test bij jou past.

DNA-test quickcheck

Wil je meer weten over DNA-tests en wat je er mee kunt? 

Bekijk dan onze blogs

Meestgestelde vragen over DNA-test

Hoe betrouwbaar is een DNA-test?
Voor betrouwbare uitkomsten van een DNA-test zijn twee aspecten belangrijk: de kwaliteit van de DNA-analyse en de wetenschappelijke onderbouwing van de data-analyse. 

De DNA-analyse vindt plaats in een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoekslaboratorium in Nederland. Het is een volledig geautomatiseerd proces met hoogwaardige analyseapparatuur. Er worden strenge kwaliteitscriteria gesteld en verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd.

Vervolgens worden de DNA-resultaten, de zogenoemde genotypes, vertaald naar leesbare uitslagen door middel van de data-analyse. Voor de data-analyse zijn talloze wetenschappelijke publicaties verzameld en beoordeeld in de database van iGene. Op deze manier worden er alleen verbanden getrokken waarover een wetenschappelijke consensus bestaat.

Wat kost een DNA-test?
Bij iGene kun je een DNA-test doen vanaf € 129,-. Je ontvangt dan alleen informatie over je persoonlijke kenmerken. Wil je ook informatie over medicijngevoeligheid? Dan kost de test € 209,-. Wil je daarnaast ook informatie over welke aanleg voor ziektes je hebt en preventie-advies hierbij? Dan betaal je € 249,- 

Hoe snel kun je een DNA-test doen?
Wanneer je een DNA-test bij ons bestelt, ontvang je binnen 2 werkdagen het testpakket thuis. Nadat je dit met jouw speeksel naar ons hebt teruggestuurd, wordt het geanalyseerd in het laboratorium. Het kan dan 4 tot 6 weken duren voordat je de uitslag hebt. 

Hoe zit het met de privacy van mijn DNA gegevens?
Bij iGene worden de persoonsgegevens en DNA-gegevens in het hele traject strikt gescheiden verwerkt. Ze kunnen technisch gezien simpelweg niet aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor kunnen ze ook niet gebruikt of misbruikt worden door derden. Zelfs niet in het geval van een hack of lek. Alleen jij hebt een unieke code die het mogelijk maakt om informatie op basis van DNA- gegevens toegankelijk te maken op jouw smartphone. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Kijk dan op deze pagina over privacy

 
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu