X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

Abacavir

Abacavir is een middel dat effectief gebruikt wordt in de behandeling van HIV. Abacavir is een geneesmiddel dat de groei van virussen remt. Het wordt gebruikt voor de behandeling van een hiv-infectie en bij aids.

Abacavir en het nut van DNA-analyse

Bij ongeveer 5% van alle mensen leidt behandeling met abacavir tot ernstige bijwerkingen, samengevat onder de term overgevoeligheidsreacties. Deze kunnen levensbedreigend zijn. Overgevoeligheid voor abacavir is deels te voorspellen op grond van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Symptomen die bij overgevoeligheid kunnen optreden, zijn onder meer koorts, huiduitslag, maag-darmstoornissen, spier- en gewrichtspijn, problemen met de ademhaling, lage bloeddruk, anafylactische shock, nierfalen en leverfalen.

Abacavir en het HLA-B*5701 gen

De individuele kans op bijwerkingen bij behandeling met abacavir kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het HLA-B*5701 gen mede verantwoordelijk kunnen zijn.

Bij HLA-B5701 positiviteit is de kans op ernstige bijwerkingen door een abacavir-behandeling aanzienlijk verhoogd. Studies laten zien dat overgevoeligheidsreacties optreden bij 48 tot 61% van de HLA-B5701 positieven. Bij mensen die negatief zijn voor HLA-B*5701 treden er nagenoeg geen overgevoeligheidsreacties op. Milde bijwerkingen kunnen bij beide genotypes voorkomen.

HLA-B*5701 positiviteit komt voor bij ongeveer 4 tot 5% van de Europese populatie, in China en Japan bij 0 tot 2,5% en in India bij 5 tot 20%. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met abacavir.

Meer lezen over HLA-B*5701 »

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.