X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store
Bestellen Tijdelijke actietarieven geldig t/m 31 augustus

HLA-B*5701

HLA-genen (human leukocyte antigen) spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze helpen het immuunsysteem om lichaamsvreemde componenten, zoals bacteriën en virussen, te herkennen en erop te reageren.
De volgende medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben onder invloed van een mutatie in het HLA-B*5701-gen:

  • Abacavir. Dit virusremmende middel wordt ingezet voor de behandeling van een hiv-infectie en bij aids. Overgevoeligheidsreacties, die bij ongeveer 50% van de HLA-B*5701-dragers optreden, kunnen zelfs levensbedreigend zijn.
  • Flucloxacilline. Dit antibioticum wordt gebruikt bij huidinfecties door gram positieve bacteriën. Bij een klein deel van de HLA-B*5701-dragers (1 op de 500 tot 1.000) kan ernstige leverschade optreden.

Abacavir en het HLA-B*5701 gen

De individuele kans op bijwerkingen bij behandeling met abacavir kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het HLA-B*5701 gen mede verantwoordelijk kunnen zijn.

Bij HLA-B5701 positiviteit is de kans op ernstige bijwerkingen door een abacavir-behandeling aanzienlijk verhoogd. Studies laten zien dat overgevoeligheidsreacties optreden bij 48 tot 61% van de HLA-B5701 positieven. Bij mensen die negatief zijn voor HLA-B*5701 treden er nagenoeg geen overgevoeligheidsreacties op. Milde bijwerkingen kunnen bij beide genotypes voorkomen.

HLA-B*5701 positiviteit komt voor bij ongeveer 4 tot 5% van de Europese populatie, in China en Japan bij 0 tot 2,5% en in India bij 5 tot 20%. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met abacavir.

Meer lezen over Abacavir »

Flucloxacilline en het HLA-B*5701 gen

De individuele kans op bijwerkingen van een behandeling met flucloxacilline kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het HLA-B*5701 gen mede verantwoordelijk kunnen zijn.

Bij zogeheten HLA-B*5701 positiviteit is de kans op ernstige leverschade verhoogd. De absolute kans om daadwerkelijk leverschade op te lopen blijft erg klein: ongeveer 1 op de 500 tot 1.000 dragers zal daadwerkelijk leverschade oplopen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met flucloxacilline.

Meer lezen over Flucloxacilline »

Genetische aanleg
De individuele kans op ernstige bijwerkingen van abacavir of flucloxacilline kan deels worden verklaard door genetische verschillen. Zo is bekend dat mutaties in het HLA-B*5701-gen mede verantwoordelijk kunnen zijn.
HLA-B*5701-positiviteit komt voor bij ongeveer 4 tot 12% van de Europese populatie. In China en Japan komt het voor bij 0 tot 3% van de bevolking en in India bij 10 tot 30% van de bevolking.

Bij iGene definiëren we de volgende genotypes:

  • HLA-B*5701 negatief: *NEG/*NEG
  • HLA-B*5701 positief: *NEG/*POS (heterozygoot)
  • HLA-B*5701 positief: *POS/*POS (homozygoot)

Hiervoor gebruiken we de marker rs2395029.

Langer gezond blijven dankzij de kennis van de genen

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Persoonlijk
Inzichten en adviezen op basis van jouw eigen DNA.

Veilig en Anoniem
Je privacy volledig gegarandeerd.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Benieuwd of een iGene Paspoort iets voor jou is? Kom er achter in 7 vragen.

DOE DE QUICK-CHECK

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu