X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Acenocoumarol

Acenocoumarol is een coumarine-achtig antistollingsmiddel dat behoort tot de zogeheten vitamine K-antagonisten. Deze middelen zorgen ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert, waardoor de kans op trombose afneemt. Acenocoumarol wordt voorgeschreven na een hartinfarct, beroerte of TIA, bij trombose en bij hartritmestoornissen.

Acenocoumarol en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee acenocoumarol in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van acenocoumarol deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Acenocoumarol en het VKORC1-enzym

Acenocoumarol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym VKORC1. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van acenocoumarol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot de effectiviteit van de behandeling, het aanpassen van de dosering of voor een frequentere controle door de trombosedienst.

Meer lezen over VKORC1-enzym »