X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Celecoxib

Celecoxib is een pijnstillend middel dat behoort tot de groep van NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers). Celecoxib werkt niet alleen pijnstillend, maar ook koortsverlagend en ontstekingsremmend. Celecoxib wordt onder meer voorgeschreven bij artrose (versleten gewrichten), reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, familiaire adenomateuze polypose en menstruatiepijn.

Celecoxib en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee celecoxib in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van celecoxib deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Celecoxib en het enzym CYP2C9

Celecoxib wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2C9. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de effectiviteit van celecoxib van persoon tot persoon kan verschillen, evenals de kans op bijwerkingen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met celecoxib.

Aanbevelingen voor celecoxib in relatie tot CYP2C9 zijn op dit moment nog niet geïmplementeerd door de KNMP, maar een update wordt spoedig verwacht.

Meer lezen over CYP2C9-enzym »
logo iGene

© Copyright 2021 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu