X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Citalopram

Citalopram is een antidepressivum dat behoort tot de zogeheten selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Het middel remt de heropname van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Citalopram verbetert de stemming en vermindert angsten en wordt ingezet bij depressie, angststoornissen en vroegtijdige zaadlozing.

Citalopram en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee citalopram in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van citalopram deels te voorspellen op basis van je genen. Dit wordt farmacogenetica genoemd.

Een preventieve farmacogenetische DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Citalopram en het enzym CYP2C19

Citalopram wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van citalopram en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met citalopram.

Meer lezen over CYP2C19-enzym »