X

Wil je de app eerst uitproberen? Dat kan! Klik hier om de demo-app te downloaden.

iGene DNA-test bestellen Nu van € 265 voor € 195. Actie geldig t/m 31 december.

CYP2C19-enzym

Het CYP2C19-enzym (voluit: Cytochroom P450 2C19) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Ongeveer 6 tot 10% van alle geneesmiddelen wordt gemetaboliseerd door CYP2C19.
Medicijnen die door het CYP2C19-enzym gemetaboliseerd kunnen worden, zijn onder meer:

  • Maagzuurremmers zoals lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, esomeprazol en rabeprazol
  • Anti-epileptica zoals diazepam, fenytoïne, fenobarbital, hexobarbital en pirimidon
  • Antidepressiva zoals sertraline, amitriptyline, imipramine, citalopram, clomipiramine, escitalopram en moclobemide
  • Andere middelen zoals voriconazol (anti schimmels en gisten), chlooramfenicol (antibioticum), cyclofosfamide (cytostaticum), indomethacine (pijnstillend, ontstekingsremmend, koortswerend), propanolol (betablokker), R-warfarine (antistollingsmiddel), clopidogrel (antistollingsmiddel), progesteron (hormoon), nilutamide (anti-androgeen) en proguanil (antimalariamiddel)

Citalopram en het enzym CYP2C19

Citalopram wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van citalopram en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met citalopram.

Meer lezen over Citalopram »

Clopidogrel en het enzym CYP2C19

Clopidogrel is een middel dat in het lichaam eerst omgezet moet worden in een werkzaam bestanddeel. Het enzym CYP2C19 speelt hierin een belangrijke rol.

Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym echter behoorlijk variëren, waardoor ook de beschikbaarheid van het werkzame bestanddeel van clopidogrel van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn om te kiezen voor een ander antistollingsmiddel.

Meer lezen over Clopidogrel »

Escitalopram en het enzym CYP2C19

Escitalopram wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van escitalopram en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met escitalopram.

Meer lezen over Escitalopram »

Esomeprazol en het enzym CYP2C19

Esomeprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van esomeprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met esomeprazol.

Meer lezen over Esomeprazol »

Lansoprazol en het enzym CYP2C19

Lansoprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van lansoprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met lansoprazol.

Meer lezen over Lansoprazol »

Omeprazol en het enzym CYP2C19

Omeprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van omeprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met omeprazol.

Meer lezen over Omeprazol »

Pantoprazol en het enzym CYP2C19

Pantoprazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van pantoprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met pantoprazol.

Meer lezen over Pantoprazol »

Sertraline en het enzym CYP2C19

Sertraline wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van sertraline en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met sertraline.

Meer lezen over Sertraline »

Voriconazol en het enzym CYP2C19

Voriconazol wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2C19. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van voriconazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met voriconazol.

Meer lezen over Voriconazol »

Genetische aanleg
De activiteit van het CYP2C19-enzym varieert tussen individuen. Hierdoor kan de effectiviteit van een geneesmiddel van persoon tot persoon kan verschillen, evenals de kans op eventuele bijwerkingen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen in het CYP2C19-gen.
Bij het vaststellen van een genotype, worden deze verschillen in het CYP2C19-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk CYP2C19-genotype is CYP2C19*1/*2.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het CYP2C19-gen: CYP2C19*2, CYP2C19*3, CYP2C19*4, CYP2C19*5, CYP2C19*6, CYP2C19*7, CYP2C19*8, CYP2C19*17 en overig (CYP2C19*1 heeft normale activiteit).

De slimste manier om langer gezond te blijven

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie

Praktisch
Adviezen waar je ook echt wat mee doet

Veilig
Je privacy volledig gegarandeerd

Vraag nú direct jouw gratis iGene demo Paspoort aan.
(binnen enkele minuten gereed)

GRATIS DEMO PASPOORT

Download de app

Apple store Google store

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.