X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Efavirenz

Efavirenz is een geneesmiddel dat de groei van virussen remt. Het wordt gebruikt voor de behandeling van een hiv-infectie en bij aids. De behandeling van het hiv-virus bestaat overigens altijd uit een combinatie van meerdere middelen.

Efavirenz en het nut van DNA-analyse

Efavirenz kan normaal gesproken relatief milde bijwerkingen geven zoals huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, angst en depressie. Bij minder dan 1% van de mensen leidt behandeling met efavirenz echter tot ernstige bijwerkingen, samengevat onder de term overgevoeligheidsreacties. Deze kunnen levensbedreigend zijn.

De kans op bijwerkingen is deels te voorspellen op grond van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Efavirenz en het enzym CYP2B6

Efavirenz wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2B6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van efavirenz en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met efavirenz.

Meer lezen over CYP2B6-enzym »

Ook bekend als

Stocrin, Atripla, Efavirenz/Emtricitabine/Tenofovir
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu