X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store

Eliglustat

Eliglustat is een relatief nieuw middel dat gebruikt wordt in de langetermijnbehandeling van patiënten met de ziekte van Gaucher type I. De ziekte van Gaucher is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte waarbij het enzym glucocerebrosidase niet goed werkt. Hierdoor stapelen vetachtige stoffen zich op in de cellen. Eliglustat remt de vorming van deze vetachtige stoffen doordat het invloed heeft op de werking van een ander enzym (glucosylceramidesynthase).

Eliglustat en het nut van DNA-analyse

De snelheid waarmee eliglustat in je lichaam wordt verwerkt, varieert per individu. Als gevolg hiervan zijn de effectiviteit en bijwerkingen van eliglustat deels te voorspellen op basis van je genen. Preventieve DNA-analyse kan daarom een belangrijk hulpmiddel zijn bij het optimaliseren van je medicatie.

Eliglustat en het enzym CYP2D6

Eliglustat wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van eliglustat van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met eliglustat.

Meer lezen over CYP2D6-enzym »

Ook bekend als

Cerdelga
logo iGene

© Copyright 2023 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu