X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

5 sterren in Apple en Google store
Bestellen Tijdelijke actietarieven geldig t/m 30 november

CYP2D6-enzym

Het CYP2D6-enzym (voluit: Cytochroom P450 2D6) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Ongeveer 20 tot 25% van alle geneesmiddelen wordt gemetaboliseerd door CYP2D6.
Medicijnen die door het CYP2D6-enzym gemetaboliseerd kunnen worden, zijn onder meer:

  • Beta-blokkers zoals timolol, S-metoprolol, propanolol, carvedilol
  • Antidepressiva zoals amitriptyline, clomipramine, desipramine, duloxetrine, fluoxetine, imipramine, paroxetine
  • Antidepressiva zoals doxepine, nortriptyline, venlafaxine
  • Antipsychotica zoals haloperidol, risperidon, zuclopentixol, thioridazine, pimozide, aripiprazol, aripripazol
  • Opiaten zoals codeïne, tramadol, oxycodon
  • Middelen tegen hartritmestoornissen zoals flecainide, lidocaine, propafenon
  • Andere middelen zoals atomoxetine (bij ADHD), tamoxifen (remt groei oestrogeengevoelige tumoren)

Aripiprazol en het enzym CYP2D6

Aripiprazol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van aripiprazol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met aripiprazol.

Meer lezen over Aripiprazol »

Atomoxetine en het enzym CYP2D6

Atomoxetine wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van atomoxetine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met atomoxetine.

Meer lezen over Atomoxetine »

Codeïne en het enzym CYP2D6

Codeïne wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van codeïne van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met codeïne.

Meer lezen over Codeïne »

Flecaïnide en het enzym CYP2D6

Flecaïnide wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van flecaïnide van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met flecaïnide.

Meer lezen over Flecaïnide »

Haloperidol en het enzym CYP2D6

Haloperidol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van haloperidol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met haloperidol.

Meer lezen over Haloperidol »

Metoprolol en het enzym CYP2D6

Metoprolol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van metoprolol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met metoprolol.

Meer lezen over Metoprolol »

Nortriptyline en het enzym CYP2D6

Nortriptyline wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van nortriptyline van persoon tot persoon kan verschillen. Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met nortriptyline.

*Ook het enzym CYP2C19 speelt een (beperkte) rol in de verwerking van nortriptyline. Er zijn echter geen concrete richtlijnen geformuleerd op basis van dit enzym.

Meer lezen over Nortriptyline »

Oxycodon en het enzym CYP2D6

Oxycodon wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van oxycodon en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met oxycodon.

Meer lezen over Oxycodon »

Paroxetine en het enzym CYP2D6

Paroxetine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van paroxetine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met paroxetine.

Meer lezen over Paroxetine »

Propafenon en het enzym CYP2D6

Propafenon wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van propafenon van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met propafenon.

Meer lezen over Propafenon »

Risperidon en het enzym CYP2D6

Risperidon wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van risperidon en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met risperidon.

Meer lezen over Risperidon »

Tamoxifen en het enzym CYP2D6

Tamoxifen wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor de werkzaamheid van tamoxifen en de kans op bijwerkingen van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tamoxifen.

Meer lezen over Tamoxifen »

Tramadol en het enzym CYP2D6

Tramadol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van tramadol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met tramadol.

Meer lezen over Tramadol »

Venlafaxine en het enzym CYP2D6

Venlafaxine wordt in het lichaam voornamelijk verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van venlafaxine van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met venlafaxine.

Meer lezen over Venlafaxine »

Zuclopentixol en het enzym CYP2D6

Zuclopentixol wordt in belangrijke mate verwerkt door het enzym CYP2D6. Afhankelijk van je genetische aanleg kan de activiteit van dit enzym behoorlijk variëren, waardoor ook de werkzaamheid van zuclopentixol van persoon tot persoon kan verschillen.

Informatie over jouw genetische aanleg kan daarom reden zijn voor extra waakzaamheid met betrekking tot een behandeling met zuclopentixol.

Meer lezen over Zuclopentixol »

Genetische aanleg
De activiteit van het CYP2D6-enzym varieert tussen individuen. Hierdoor kan de effectiviteit van een geneesmiddel van persoon tot persoon verschillen, evenals eventuele bijwerkingen. Deze variatie kan deels worden verklaard door genetische verschillen in het CYP2D6 gen.
Bij het vaststellen van een genotype, worden deze verschillen in het CYP2D6-gen aangeduid met twee zogeheten allelen. Elk allel heeft een naam die bestaat uit een ster (*) en een nummer. Een voorbeeld van een mogelijk CYP2D6-genotype is CYP2D6*1/*33.
Bij iGene bepalen we de volgende varianten (allelen) van het CYP2D6-gen: CYP2D6*3, CYP2D6*4, CYP2D6*6, CYP2D6*7, CYP2D6*9, CYP2D6*10, CYP2D6*12, CYP2D6*14, CYP2D6*17, CYP2D6*19, CYP2D6*20, CYP2D6*29, CYP2D6*33, CYP2D6*35, CYP2D6*38, CYP2D6*41, CYP2D6*42 en overig (wordt getypeerd als CYP2D6*1).
Genduplicatie wordt op dit moment nog niet bepaald.

Langer gezond blijven dankzij de kennis van de genen

Met een persoonlijk iGene Paspoort krijg je praktisch en betrouwbaar leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel.

Persoonlijk
Inzichten en adviezen op basis van jouw eigen DNA.

Veilig en Anoniem
Je privacy volledig gegarandeerd.

Betrouwbaar
Gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde informatie.

Benieuwd of een iGene Paspoort iets voor jou is? Kom er achter in 7 vragen.

DOE DE QUICK-CHECK

Download de app

Apple store Google store

Nieuwsbrief

Ontvang een bericht zodra we een nieuwe erfelijke eigenschap of aandoening toevoegen aan het iGene Paspoort.

Adres

iGene
Oude Haven 102
6511 XH Nijmegen
+31 (0)10 310 4200 info@igene.eu